נגישות אינטרנט – מכתבי התראה

לפני מספר ימים התפרסם בפייסבוק על כך שעורכי דין שולחים לכאורה מכתבי סחיטה לחייבים בביצוע התאמות נגישות בשירותי אינטרנט – תשלם לי או ש …

למרות שהיה קשה לי להאמין, אתמול קיבלתי פנייה מאתר שקיבל גם כן מכתב כזה אבל לא עם איום לסחיטה – אלא בדרישה לבצע התאמות נגישות באתר לפי הוראות תקנה 35 בתקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות.

אז אנסה לעשות קצת סדר – לפחות לדעתי

קודם כל, אין צורך להיכנס להיסטריה. יש פשעים חמורים יותר שבתי המשפט סלחניים מאוד לגביהם. מעבר לכך, חשוב לזכור שבית משפט לא מחלק צ'קים ותביעה משפטית כרוכה בהרבה מאוד בירוקרטיה ותלויה בין היתר בחוות דעת של נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות ואולי גם של מומחים מהתחום שזהו בפני עצמו תחום אפור מאוד.

ואכן, בתיקון לתקנה 35 שהתפרסם ברשומות ב 26 לאוקטובר 2017 מצוין במפורש כי לא ניתן לתבוע ללא הוכחת נזק וצריך להגיש קודם מכתב התראה. החייב יהיה  מחויב לבצע את התיקונים הנדרשים ולספק על הדרך וככל שנדרש סמוך למועד הפניה התאמת נגישות חלופית. בתום 60 יום אם אדם עם מוגבלות או עורך דין המייצג אותו סבור שלא בוצעה התאמת הנגישות והאתר לא נגיש – יכול לתבוע.

האם תביעות מוצדקות – התשובה היא כן ! צריך לתבוע את מי שמתעלם מהחוק ופוגע בתוך כך באנשים עם מוגבלויות ובזכותם הלגיטימית לחופש פעולה ברשת האינטרנט. אגב, חופש פעולה זה הוגבל במידה רבה בעקבות התיקון לתקנה 35 כך שעיקרון השוויון וההכלה נפגעו בצורה משמעותית. כך שלמעשה חייבים בביצוע התאמות  נגישות לשירות מחוייבים להנגיש את התכנים החשובים ביותר ושלגביהם ברוב רובם של המקרים אין מגבלה טכנולוגית   לבצע בהם התאמות נגישות.

צריך להבחין בין מגבלות טכנולוגיות, קשיים לוגיסטיים ונטל כלכלי. ולמרבה הצער לא מעט ארגונים מתקשים ביישום בשל קשיים לוגיסטיים שעליהם ניתן להתגבר בארגון נכון של פרויקט הנגישות בארגון בכלל ובאתר האינטרנט בפרט.

האם צריך לרוץ לקנות תוסף נגישות? וובכן, לא !

מרבית תוספי הנגישות הנמכרים כיום לא מספקים מענה הולם ולא מנגישים את האתר ולפיכך לא מהווים כסת"ח. במקרה של מי שפנה אלי השבוע, הוא כבר רץ לקנות תוסף נגישות וכשהעפתי מבט ראשון באתר אמרתי לו – זה לא עושה את העבודה. תצטרך להנגיש את מה שהתוסף לא מנגיש. חבל, כי את הכסף הזה יכול היה להשקיע ישירות בפיתוח נגיש או בשעות פיתוח ולא בהפעלת תוסף נגישות לכאורה.

השלב הבא ברגולציה בתחום הנגשת שירותי  אינטרנט

מבחינתי, השלב הבא במכתבי התראות ותביעות צריך להתמקד באותם האתרים שהכניסו תוסף נגישות והאתר לא מונגש ונגד מורשים לנגישות שירות שאישרו בכתב אתרים לא נגישים – בהצהרה חד משמעית שהאתר הונגש בכדי שיוכלו לקבל את  התשלום עבור הייעוץ ובדיקות הנגישות.

זקוקים לשירות?

  • אם אתם זקוקים לייעוץ, ליווי בהליך הטמעת הנגישות בשירותי אינטרנט וטכנולוגיות מידע, אני כאן לשירותכם עם ניסיון של מעל לעשור בתחום וכמורשה נגישות שירות משנת 2015, בעבודה מאתגרת ושוטפת עם ארגונים רבים במגזר הציבורי, הפרטי,  השלישי ועבודה עם אנשים עם מוגבלות.
  • השירות שלי כולל: ייעוץ וליווי שוטף, הרצאות והדרכות נגישות, כתיבת אפיוני נגישות לממשקים טכנולוגיים, ביצוע בדיקות נגישות עם כלים אוטומטיים, טכנולוגיות מסייעות לנגישות, בדיקות ברמת קוד המקור ובשיתוף עם אנשים עם מוגבלות, מתן הנחיות מקצועיות למתכנתים, מעצבים ועורכי תוכן, מתן ייעוץ  ללשכות משפטיות, מנהלי פרויקטים ועוד.
  • הליך ייעוץ וליווי בהתאמות נגישות לשירותי אינטרנט בהתאם לחוקים, לתקנות ולתקני הנגישות הרלוונטיים (וללא תוספי נגישות!)
  • מוזמנים לפנות אלי באמצעות טופס צור קשר באתר

 

 

השאר תגובה

%d בלוגרים אהבו את זה: