הנגשת אפליקציות סלולר

אפליקציות סלולר שינו את חיינו ללא היכר בכל תחומי החיים כמעט. עבור אנשים עם מוגבלויות ובמיוחד בתחום מוגבלות בראייה ומגבלות מוטורית בידיים – הן חוללו מהפכה של ממש. קל כל כך לגלוש באפליקציה נגישה בהשוואה לאתר אינטרנט נגיש. ובמובנים מסוימים קל יותר להנגיש אפליקציות סלולר בהשוואה לאתרי אינטרנט מורכבים. באופן אישי אני וויתרתי על הרבה מאוד אתרי אינטרנט שיש להן חלופות מקבילות כאפליקציות סלולר. עצוב או משמח – תלוי איך מסתכלים על זה.

בחודשים האחרונים אני שוקלת לפתח אפליקציה לעצמי שתתמקד איך לא – בנגישות אינטרנט וטכנולוגיות מידע. חיפשתי פלטפורמות לבניית אפליקציות סלולר ובנתיים פנתה אלי  חברה שעוסקת בתחום בבקשה לייעוץ וליווי התהליך ושמחתי על ההזדמנות שיום אחד אנשים עם מוגבלויות יוכלו לפתח לעצמם אפליקציות סלולר להנאתם ו/או פרנסתם.

רבים שואלים כיצד ניתן להנגיש אפליקציות סלולר – אז להלן כמה נקודות חשובות:

  1. הקווים המנחים והקריטריונים ב WCAG 2.0 מספקים מענה לחלק גדול מדרישות הנגישות גם באפליקציות סלולר. ישנם קריטריונים להצלחה שאינם ישימים באפליקציות סלולר מסוג Native.
  2. ככל שמדובר באפליקציות ווב כמו גם ב Progressive web apps הרי מדובר באתרי אינטרנט קטנים שניתן להטמיע בהם את מרבית ההנחיות ב WCAG 2.0
  3. חשוב לזכור כי בהליך הנגשת אפליקציות בין שהן אפליקציות Native ובין שהן אפליקציות ווב, חשוב לאפיין את ממשק המשתמש כך שיספק נגישות מיטבית לכמה שיותר אנשים.

מה אומרת תקנה 35 על הנגשת יישומים?

תקנה 35 להזכיר היא תקנה בקובץ תקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות – התאמות נגישות לשירות התשע"ג 2013 כנגזרת של חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות – התשנ"ח 1998.

טיפ, דברי חקיקה יש לקרוא לאט, לעצור כל כמה מילים גם אם אין פסיק ולחזור ולקרוא שוב.

סעיף 35ג – הנגשת יישומים

35ג.   (א)  יישומים המיועדים למכשירים שאינם מחשב נייח או מחשב נייד כגון טלפונים חכמים ומחשבי לוח, יעמדו בדרישות תקן ישראלי המיועד ליישומים אלה, ככל שיש תקן כזה.

(ב)  לא היה תקן ישראלי כאמור בתקנת משנה (א), יחולו הוראות אלה:

  • הוראות סימן זה יחולו בהתאם לקריטריונים לצלחה הקבועים בתקן נגישות האינטרנט ככל האפשר וככל שהן רלוונטיות ליישומים אלה ולאפשרויות הנגישות הניתנות לביצוע במסגרת מערכת ההפעלה;
  • הוראות פסקה (1) יחולו בשתי מערכות הפעלה נפוצות לפחות;
  • הנציב רשאי לקבוע בהנחיה לפי תקנה 107 באילו מערכות הפעלה יש לקיים דרישות תקנה זו.

(ג)   על אף האמור בתקנות משנה (א) ו-(ב), חייב יהיה פטור מביצוע התאמת נגישות בשירות הניתן ביישום (אפליקציה), אם הוא מפעיל שירות זהה באתר האינטרנט המותאם לשימוש במכשירים כאמור בתקנת משנה (א) והשירות האמור עומד בדרישות הנגישות בהתאם לתקן נגישות האינטרנט; חייב המפעיל יישום לא נגיש, בהתאם לפטור האמור, יפרסם ביישום קישור נגיש ככל האפשר המפנה לאתר העומד בדרישות הנגישות.

מידע נוסף

קישורים בנושא הנגשת אפליקציות סלולר

יצויין כי אפל וגוגל הכשירו את סביבות הפיתוח שלהן כך שיעמדו בדרישות הנגישות הנדרשות ב Section 508 בארה"ב ובהנחיות WCAG 2.0 של איגוד האינטרנט הבינלאומי ה W3C.  ככל שמדובר באפליקציות מובנות בשתי הפלטפורמות – הן נגישות ברמה גבוהה מאוד לאנשים עם מוגבלויות כך שניתן ללמוד מהם רבות בנושא.

הנגשת אפליקציות אנדרואיד

הנגשת אפליקציות ב IOS

 

זקוקים לשירות?

  • אם אתם זקוקים לייעוץ, ליווי בהליך הטמעת הנגישות בשירותי אינטרנט וטכנולוגיות מידע, אני כאן לשירותכם עם ניסיון של מעל לעשור בתחום וכמורשה נגישות שירות משנת 2015, בעבודה מאתגרת ושוטפת עם ארגונים רבים במגזר הציבורי, הפרטי,  השלישי ועבודה עם אנשים עם מוגבלות.
  • השירות שלי כולל: ייעוץ וליווי שוטף, הרצאות והדרכות נגישות, כתיבת אפיוני נגישות לממשקים טכנולוגיים, ביצוע בדיקות נגישות עם כלים אוטומטיים, טכנולוגיות מסייעות לנגישות, בדיקות ברמת קוד המקור ובשיתוף עם אנשים עם מוגבלות, מתן הנחיות מקצועיות למתכנתים, מעצבים ועורכי תוכן, מתן ייעוץ  ללשכות משפטיות, מנהלי פרויקטים ועוד.
  • הליך ייעוץ וליווי בהתאמות נגישות לשירותי אינטרנט בהתאם לחוקים, לתקנות ולתקני הנגישות הרלוונטיים (וללא תוספי נגישות!)
  • מוזמנים לפנות אלי באמצעות טופס צור קשר באתר

 

השאר תגובה

%d