בהדרכות נגישות רבות אותן אני מעבירה ובמבדקי נגישות בהם אני משתתפת עם צוותי פיתוח, תמיד עולה סוגיית קצב ההקראה של מנוע דיבור של קוראי מסכים. הטענה הכללית היא שמנוע דיבור נפוץ לשימוש קורא במהירות גבוהה מאוד לדעתם של משתמשים שאינם משתמשי תוכנות קוראות מסך על בסיס יומיומי.
אבל, כשאני מבקשת מהנוכחים התוהים לקרוא טקסט באופן רציף, כאילו הם קוראים לעצמם, אז מתברר כי במקרים רבים, קצב הקריאה שלהם בקול רם דומה מאוד לקצב ההקראה של מנוע דיבור נפוץ לשימוש בהגדרה של בין 75 ל 80 בהגדרות קצב הקראה של תוכנה קוראת מסך.
בקריאה ללא קורא מסך, אדם ממוצע עם רמת השכלה תקינה קורא בין 270 ל 300 מילים לדקה. בכל מקרה, העין האנושית הרואה היטב, לא יכולה לסרוק יותר מ 500 מילים לדקה.
בהגדרות קורא המסך NVDA פירוש הדבר שיש להגדיר קצב הקראה שנע בין 75 ל 80 בכדי להגיע למהירות הקראה הדומה לזו של קורא ללא קורא מסך. בעבודה של בודקי נגישות שאינם משתמשי תוכנות קוראות מסך על בסיס יומיומי, קצב ההקראה הממוצע עומד על 36 בהגדרות קורא המסך NVDA. זה אומר פחות מ 100 מילים לדקה.
הגדרת קצב הקראה של מנועי דיבור
מנוע דיבור נפוץ לשימוש הוא של Vocalizer Expressive של חברת Nuance. מנוע דיבור זה משמש בתוכנות קוראות מסך נפוצות כמו ג'וז, NVDA ו VoiceOver וגם ב TalkBack. את קצב ההקראה ניתן להגדיר במהירות שנעה מ 1 שהיא המהירות האיטית ביותר ועד 100 שהיא המהירות הגבוהה ביותר. ככל שקצב ההקראה גבוהה יותר, כך טקסט מוקרא במהירות רבה יותר וההפך.
הבדלים בקצב ההקראה בין מנועי דיבור שונים
מתברר שיש הבדל בין מנועי דיבור שונים במספר המילים שיודע מנוע דיבור מסוים להקריא בדקה אחת. קיימים הבדלים בין מנועי דיבור שונים בשפה האנגלית (וככל הנראה גם בשפות אחרות) וקיים הבדל בין מנועי דיבור באנגלית לבין מנוע הדיבור בעברית במנועי הדיבור של Vocolaizer Expressive.
כרמית מול AVA בקצב הקראה של 75
בכדי להעריך איזה קצב הקראה יש להגדיר למנוע דיבור על מנת להגיע לקצב הקראה שמעל ל 250 מילים לדקה, צריך
- להכין טקסט הכולל מעל ל 300 מילים ב WORD
- לכוון סטופר לדקה
- להניח את האצבעות על צירוף המקשים הנדרש לצורך הקראה רציפה
- כשהטיימר מצפצף, לוחצים מיד על מקש SHIFT במקלדת בכדי לעצור את ההקראה
- ולאחר מכן לוחצים על SHIFT ומקש חץ עליון עד לתחילת המסמך
- ובודקים את מספר המילים המסומנות
מי קוראת מהר יותר – AVA או כרמית
שני מנועי דיבור אלה משמשים לא מעט משתמשי תוכנות קוראות מסך הן במחשבים והן בטלפונים ניידים. ובכן, מתברר כי מנוע הדיבור כרמית כשהוא מכוון לקצב הקראה של 75 קורא בסביבות 235 מילים לדקה. מנוע הדיבור AVA באנגלית, קוראת 258 מילים לדקה – כלומר, מהר יותר.
סטיות קלות
המספרים שצוינו בפוסט זה נמדדו עם סטופר סטנדרטי. ייתכן ופספסנו או הוספנו מילה או שניים לספירה בכמה השניות הבודדות לכל היותר שעברו מרגע צפצוף הסטופר ועד ללחיצה על מקש ה SHIFT.
זקוקים לשירות?
- אם אתם זקוקים לייעוץ, ליווי בהליך הטמעת הנגישות בשירותי אינטרנט וטכנולוגיות מידע, אני כאן לשירותכם עם ניסיון של מעל לעשור בתחום וכמורשה נגישות שירות משנת 2015, בעבודה מאתגרת ושוטפת עם ארגונים רבים במגזר הציבורי, הפרטי, השלישי ועבודה עם אנשים עם מוגבלות.
- השירות שלי כולל: ייעוץ וליווי שוטף, הרצאות והדרכות נגישות, כתיבת אפיוני נגישות לממשקים טכנולוגיים, ביצוע בדיקות נגישות עם כלים אוטומטיים, טכנולוגיות מסייעות לנגישות, בדיקות ברמת קוד המקור ובשיתוף עם אנשים עם מוגבלות, מתן הנחיות מקצועיות למתכנתים, מעצבים ועורכי תוכן, מתן ייעוץ ללשכות משפטיות, מנהלי פרויקטים ועוד.
- הליך ייעוץ וליווי בהתאמות נגישות לשירותי אינטרנט בהתאם לחוקים, לתקנות ולתקני הנגישות הרלוונטיים (וללא תוספי נגישות!)
- מוזמנים לפנות אלי באמצעות טופס צור קשר באתר