אינספור מחקרים והמלצות UX יכולים להעיד שממשקי משתמש עמוסים יוצרים עומס קוגניטיבי ופוגעים במטרה אליה כיוונו מפתחי ומעצבי הממשק. בעולם דיגיטלי בו אנו מוצפים במידע, קל מאוד להקליק על קישורים מצד אחד אך גם ללכת לאיבוד מצד שני. לממשקי משתמש עמוסים יש גם השלכות ישירות על לומדים במערכת החינוך ובמוסדות להשכלה גבוהה. הלמידה מלווה יותר ויותר באמצעות אתרי אינטרנט וכשהם לא מאופיינים נכון – הם פשוט גורמים לנזק לתהליכי למידה. לדעתי, במובן מסוים הם אחד הגורמים התורמים להתפתחותם של הפרעות קשב וריכוז. ככל שהדבר נוגע לקריאה של מאמרים ו/או כתבות, לדפדפנים יש פתרון שנקרא תצוגת קריאה, ומפתחי תוספים הפכו את המנגנון ושכללו אותו כך שיהיה יעיל ונוח יותר לשימוש.
שתפו מהר
אחת הדוגמאות הטובות ביותר להסחת הדעת של קוראים ברשת האינטרנט היא הופעתם של כפתורי השיתוף מיד לאחר הכותרת הראשית. אם הכוונה שהקורא יקרא את התוכן, מדוע להציג קודם את כפתורי השיתוף?
אולי יעניין אותך גם
עוד הסחת דעת הם הקישורים תחת הכותרת בנוסח "אולי יעניין אותך גם" ואז הופעתם של מספר קישורים למאמרים שלדעת הכותב קשורים לנושא האמור בעמוד זה.
פגיעה בקשב
ואז אנשים שדעתם מוסחת בקלות, קופצים מקישור לקישור ודרך אתרי השיתוף – ולא קוראים או מפנימים ולעיתים גם לא זוכרים את נקודת המוצא, מה הם חיפשו או התכוונו להשיג.
השפעות על אנשים עם מוגבלויות
אנשים עם מוגבלות בראייה ואנשים המתקשים בהתמודדות עם ממשקי משתמש עמוסים לרבות באתרי אינטרנט, יכולים למצוא את עצמם מתקשים בקריאת מאמרים / כתבות. לעיתים תוכן הכתבה / מאמר מופיע אמנם בחלק המרכזי של העמוד אבל סביבו יש יותר מידי אינפורמציה המקשה על הקורא להתרכז בו. באתרים מסוימים, למרות שיש תוסף או סרגל נגישות, אין אפילו עוגן אחד עבור משתמשי תוכנות קוראות מסך והוא סימון הכותרת הראשית של אזור תוכן מרכזי ב h1.
יצרני דפדפנים שונים כמו Google Chrome ו Mozilla Firefox הטמיעו את מנגנון תצוגת קריאה בלבד. בתצוגה זו ניתן להציג רק את אזור התוכן המרכזי ולא את כל שאר הקישורים מסביב. כך הקריאה נעימה יותר לעין הקורא וגם למשתמשי תוכנות קוראות מסך. הדפדפנים הצליחו בחלק מהמקרים גם לזהות את הכותרת הראשית ולהגדירה כ h1 לטובת משתמשי תוכנות קוראות מסך.
עוד בתצוגת הקריאה ניתן להגדיר אפשרויות עבור המראה של תצוגת הקריאה. כמו כן יש כפתור הקראה שניתן להפעיל בכדי להקריא את התוכן. עם זאת חשוב לזכור שיש להתארגן עם מנועי דיבור מתאימים בשפה העברית ובתצורת SAPI למי שזקוק לסיוע בהקראה אך לא משתמש בטכנולוגיה מסייעת.
תצוגת קריאה בלבד גם בסלולר
גם יצרני הדפדפנים במכשירי סלולר השכילו להבין את יתרונותיה של תצוגת קריאה בלבד. כך, דפי אינטרנט התומכים בתצוגת קריאה בלבד ניתנים לקריאה באופן זה על ידי לחיצה על כפתור הקורא הממוקם בפינה השמאלית או הימנית העליונה (בהתאם לשפת הממשק.
תצוגת הקורא מאפשרת להגדיר את מראה התצוגה על ידי בחירת גודל וסוג גופן וערכות צבעים מותאמות. גם עבור משתמשי תוכנות לסיוע בהקראה, קריאה בתצוגת הקורא אפקטיבית יותר. יתר על כן, בדפדפן ספארי שב IOS ניתן להגדיר תצוגת קריאה עבור העמוד הנוכחי (המוצג כברירת מחדל) כל דפי האינטרנט באתר או עבור כל האתרים הנטענים בדפדפן.
על מנת להגדיר את האפשרות הרצויה, ניתן ללחוץ לחיצה על כפתור הקורא עד שיופיע תפריט ההקשר ממנו ניתן לבחור את האפשרות הרצויה. משתמשי VoiceOver ב IOS יוכלו ללחוץ על כפתור הקורא פעמיים ולהחזיק בלחיצה השנייה עד שיופיע אותו תפריט הקשר.
תצוגת קריאה מנטרלת
- תפריטים, קישורים ומנגנונים קבועים בחלק העליון והתחתון באתר
- שדה חיפוש באתר
- פרסומות
- כפתורי שיתוף ולייק
- קישורים המופיעים לצידי המאמר
- נגני מדיה
- טפסים מקוונים
- ריענון אוטומטי של העמוד – דבר הגורם לחלק מקוראי המסכים להתחיל בקריאת העמוד מההתחלה
תוספים חינמיים לתצוגת קריאה בלבד
את החשיבות של תצוגת קריאה בלבד זיהו כבר יצרני דפדפנים ומערכות הפעלה. כך למשל אפל, גוגל ומיקרוסופט מאפשרים כניסה לתצוגת קריאה בלבד. בדפדפן ספארי כמו גם בדפדפנים נוספים במובייל קיים כפתור הקורא – המסייע מאוד בפישוט קריאת דפי אינטרנט.
יצרני תוספים לתצוגת קריאה (חינמיים ברובם) פיתחו מספר תוספים שמשתמשים במנגנון הזה של תצוגת קריאה שמציעים הדפדפנים והם מאפשרים בין היתר:
- טעינת עמודים ספציפיים בתצוגת קריאה באותה הלשונית או בלשונית חדשה מתוך תפריט קליק ימני עם התוסף Open in Reader View
- טעינה אוטומטית של קישורים מתוך אתר אינטרנט בתצוגת קריאה באמצעות התוסף Automatic Reader View (קיים גם לכרום)
- טעינת תצוגת קריאה על ידי לחיצה על אייקון מסרגל הכלים באמצעות התוסף Activate Reader View
כשעמוד אינטרנט נמצא בתצוגת קריאה, ניתן לחזור תמיד למצב תצוגה רגילה על ידי
- לחיצה על כפתור "סגירת תצוגת הקריאה"
- לחיצה על מקש החזרה במידה ותצוגת קריאה נטענה באותה הלשונית.
- במידה ותצוגת הקריאה נטענה בלשונית חדשה, לחיצה על צירוף המקשים ctrl+w לסגירת הלשונית.
שמירה למועדפים
את דפי האינטרנט שנפתחו בתצוגת קריאה ניתן לשמור במועדפים (בצירוף המקשים Ctrl+D) בתצוגת קריאה – כך שאין צורך לחזור על פעולת ההמרה לתצוגת קריאה בכל פעם.
קריאה מהירה ויעילה יותר למשתמשי תוכנות קוראות מסך
כאשר משתמש בקורא מסך מגיע למצב של תצוגת קריאה, כל שעליו לעשות הוא
- ללחוץ על הספרה 1 בשורת המספרים על מנת שמוקד המקלדת יגיע לכותרת הראשית ב h1
- ללחוץ על צירוף המקשים insert + חץ תחתון בכדי להתחיל הקראה רציפה או על מקשי החיצים בכדי לעבור משפט משפט או בצירופי אחרים לצורך ניווט בין פסקאות, שורות ומשפטים.
- ללחוץ על Shift בכדי להשהות את הקריאה ושוב עליו בכדי להמשיך בקריאה.
הגדלת טקסט נוחה יותר
במצב תצוגת קריאה בלבד, ניתן להגדיל את הטקסטעל ידי
- לחיצה על מקש Ctrl וגלגלת העכבר
- צירוף המקשים Ctrl ++ להגדלה
- צירוף המקשיםCtrl + – להקטנה
- צירוף המקשיםCtrl + 0 לאיפוס רמת ההגדלה
- שימוש בכפתורי ה Zoom המובנים בדפדפנים
חשוב לזכור כי אין הבטחה כי ניתן יהיה להמיר כל עמוד אינטרנט למצב של תצוגת קריאה. גם יצרני התוספים מצהירים על כך. עם זאת, ככל שאני גולשת ברשת וקוראת מאמרים / כתבות, עדיין לא נתקלתי בסירוב של הדפדפן להציג עמוד ווב בתצוגת קריאה בלבד.
© כל הזכויות שמורות לאילנה בניש. כל שימוש מסחרי אסור בהחלט.
זקוקים לשירות?
- אם אתם זקוקים לייעוץ, ליווי בהליך הטמעת הנגישות בשירותי אינטרנט וטכנולוגיות מידע, אני כאן לשירותכם עם ניסיון של מעל לעשור בתחום וכמורשה נגישות שירות משנת 2015, בעבודה מאתגרת ושוטפת עם ארגונים רבים במגזר הציבורי, הפרטי, השלישי ועבודה עם אנשים עם מוגבלות.
- השירות שלי כולל: ייעוץ וליווי שוטף, הרצאות והדרכות נגישות, כתיבת אפיוני נגישות לממשקים טכנולוגיים, ביצוע בדיקות נגישות עם כלים אוטומטיים, טכנולוגיות מסייעות לנגישות, בדיקות ברמת קוד המקור ובשיתוף עם אנשים עם מוגבלות, מתן הנחיות מקצועיות למתכנתים, מעצבים ועורכי תוכן, מתן ייעוץ ללשכות משפטיות, מנהלי פרויקטים ועוד.
- הליך ייעוץ וליווי בהתאמות נגישות לשירותי אינטרנט בהתאם לחוקים, לתקנות ולתקני הנגישות הרלוונטיים (וללא תוספי נגישות!)
- מוזמנים לפנות אלי באמצעות טופס צור קשר באתר