אתגרים בניווט באפליקציות בסביבת Windows 10 עם NVDA

מערכת ההפעלה חלונות 10 מציעה מגוון אפליקציות שימושיות הניתנות לניווט באמצעות מקלדת בלבד עם וללא קורא מסך. בסך הכול ניתן לומר כי ממשקי המשתמש של האפליקציות השונות לאנשים הרואים נראה טוב, אינטואיטיבי ורספונסיבי (בכל הנוגע לתגובתיות לשינויים במראה ממשק המשתמש וגודל מסך)

אבל דווקא למשתמשי מקלדת עם וללא קורא מסך צפויים לא מעט אתגרים בניסיון לנווט בהם באמצעות מקלדת בלבד.  בפוסט זה אתמקד במשתמשי תוכנות קוראות מסך – אם כי אני משערת כי חלק מהדברים נוגעים גם למשתמשי מקלדת ללא קורא מסך.

משתמשי תוכנות קוראות מסך הורגלו לאורך שנים לעבוד בשיטת הניווט הלינארית, לפיה לחיצה על מקש חץ תחתון – במיוחד כשמדובר בסביבות דיגיטליות חדשות ולא מוכרות – יאפשרו למשתמשים לסקור את ממשק המשתמש ולבצע בו פעולות שונות.

ואולם בימים אלו, פיתוח אתרי אינטרנט ויישומי מחשב כוללים ממשקים אינטראקטיביים שבהם ניווט לינארי לא בהכרח מתאפשר. כתוצאה מכך, אדם הנעזר בתוכנה קוראת מסך עשוי להתקשות בהתמצאות בממשק המשתמש ואף לנטוש אותו תוך זמן קצר.  במיוחד נכון הדבר כשמדובר באנשים מבוגרים יותר עם קשיים מוטוריים קלים והלאה.

אמנם משתמשי תוכנות קוראות מסך מכירים את הניווט באמצעות מקש ה TAB להתקדמות קדימה ו Shift + Tab לחזרה אחורה בניווט, אך עושה רושם שגם ניווט זה הוא למעשה לינארי. ויש מקרים שבהם הניווט בממשק המשתמש מצריך עבודה גם עם מקשי מקלדת נוספים.

חשיבות נוספת לנושא זה היא העובדה שמרבית ממשתמשי תוכנות קוראות המסך לא בקיאים בכל מקשי הקיצור, התוספים ושאר הטריקים המאפשרים להתגבר לעיתים על חלק מאתגרי הניווט בממשק משתמש דיגיטלי.  הסיבות לכך רבות וקשורות בין היתר לזמינותם של משאבי הדרכה וליכולות הזיכרון של משתמש בקורא מסך לזכור עשרות רבות של מקשי קיצור במקלדת.

דוגמה מאפליקציית לוח השנה בחלונות 10

  • עם פתיחת אפליקציית לוח השנה בחלונות 10 מוקד המקלדת נמצא בתצוגת היום הנוכחי. משתמש בקורא מסך ישמע את המלל "היום, יום רביעי 11 יולי 2018 button"
  • לחיצה על מקש ה TAB פעם נוספת, תביא את המשתמש להשמעת מזג האוויר לאותו יום. 31° / 24° בהיר button.
  • אם אין אירועים לאותו יום, לחיצה על מקש ה TAB תוביל את מוקד המקלדת ליום הבא. גם במקרה זה ניתן לשמוע את מזג האוויר הצפוי לאותו יום.
  • במידה וקיימים אירועים באותו יום, לחיצה על מקש ה TAB מאפשרת למשתמש לעבור בין האירועים השונים בלוח השנה.
  • לחיצה על מקש ה ENTER על אירוע, תציג למשתמש את פרטי האירוע
  • הניווט בפרטי האירוע מתאפשרת רק באמצעות מקש ה TAB להתקדמות קדימה ו Shift + Tab לחזרה אחורה.
  • סגירת האירוע מתאפשרת באמצעות מקש ה ESC

יצירת אירוע חדש

  • לחיצה על צירוף המקשים Ctrl + N מאפשרת ליצור אירוע חדש
  • בעת הזנת פרטי האירוע, ניתן להתקדם בכל שלב באמצעות מקש ה Tab
  • בשדה תאריך, יש להזין את התאריך באופן ידני עם קו מפריד בין היום החודש והשנה. משתמש בקורא מסך עשוי לחשוב שהוא יכול ללחוץ על מקש חץ תחתון בכדי לעבור בין הימים או לחשוב שמדובר בתיבת Combo Box לבחירת תאריך מתוך רשימה – ולא כך הדבר שכן לחצן בורר התאריכים אינו נגיש למשתמשי מקלדת עם וללא קורא מסך.
  • גם תהליך הוספת אנשי קשר לאירוע החדש באמצעות הזנת שם איש הקשר בשדה העריכה עשוי שלא להיות לגמרי ברור שכן בעת הזנת האותיות הראשונות של איש הקשר המבוקש, מוקד המקלדת לא מגיע לתוצאה הראשונה המוצעת ובכך  קשה מאוד לדעת לאיזה איש קשר מנווטים. אבל לרכיב זה מיקרוסופט סיפקה מנגנון נגיש יותר על ידי ניווט לכפתור הוספת אנשי קשר – המוצג לקורא המסך בצורה ברורה יותר וממנו ניתן לבחור אנשי קשר בקלות רבה.

שמירת שינויים באירוע

לא רק שלא מתאפשר ניווט באמצעות מקשי החיצים לאזור שמירת השינויים באירוע. גם לא מתאפשר ניווט באמצעות מקש ה TAB לכפתור שמירת השינויים באירוע. כמו כן, גם הניסיון ללחוץ על צירוף המקשים Ctrl + Enter או Ctrl + S לא מספקת את המענה שכן ככל הנראה לא הוגדרו מקשי קיצור לשמירת האירוע.

מה עושים אם כן בכדי להגיע לכפתור שמירת השינויים באירוע ?

  • משתמש שראייתו תקינה או שיש לו שרידי ראייה מסוימים, יוכל להבחין ברצועת הכלים בחלק העליון במסך. ברצועת הכלים קיימת כרטיסיה אחת שנקראת "בית"
  • בכדי להגיע לרצועת הכלים צריך ללחוץ על מקש ה Alt במקלדת.
  • בכדי להגיע ללחצנים השונים ברצועת הכלים, יש ללחוץ על מקש חץ תחתון
  • בכדי לעבור על האפשרויות השונות ברצועת הכלים, יש לנוע עם מקשי החיצים ימינה ושמאלה
  • ובכדי לצאת מרצועת הכלים, יש ללחוץ שוב על מקש ה Alt במקלדת בכדי לחזור שוב לאזור עריכת פרטי האירוע.

האירוע נשמר – איך חוזרים לתצוגת הימים והאירועים ?

  • כאשר מסיימים לערוך אירוע בלחיצה על מקש השמירה או המחיקה, מוקד המקלדת לא מגיע אוטומטית לתצוגת היום (השבוע או החודש) וכל ניסיון לנווט באמצעות מקש ה TAB לא מוביל לאזור זה.
  • אל לחצני הניווט לתצוגת היום הנוכחי, השבוע או החודש, ניתן להגיע על ידי לחיצה על מקש ה ALT במקלדת. באמצעות מקשי החיצים ימינה ושמאלה ניתן לבחור בסוג התצוגה ולחיצה על מקש ה ENTER עבור התצוגה הנבחרת, תעביר את מוקד המקלדת לתצוגה זו.
  • בתצוגה הנבחרת ניתן כן לנווט עם מקש ה TAB בכדי לעבור בין האירועים השונים דרך תחזית מזג האוויר בימים בהם היא זמינה.

מסקנות ותובנות

  1. יותר ויותר משתמשי תוכנות קוראות מסך חשופים ליישומי מחשב וממשקים דיגיטליים שהניווט הלינארי בהם באמצעות מקש חץ תחתון ועליון אינו מתאפשר עוד.
  2. מפתחי ממשקי המשתמש חייבים לשקף למשתמשי הקצה יותר את מקשי הקיצור הנדרשים לצורך ביצוע פעולות ובמיוחד באותם המקרים שבהם ניווט לינארי באמצעות מקשי החיצים או ניווט מלא באמצעות מקש ה TAB לא מתאפשר.
  3. מדריכים לאנשים המסתייעים בתוכנות קוראות מסך צריכים להכיר ולזהות את אותם המקרים שבהם נדרש מהמשתמש שימוש במגוון מקשי מקלדת ו/או מקשי קיצור.

© כל הזכויות שמורות לאילנה בניש. כל שימוש מסחרי אסור בהחלט.

זקוקים לשירות?

  • אם אתם זקוקים לייעוץ, ליווי בהליך הטמעת הנגישות בשירותי אינטרנט וטכנולוגיות מידע, אני כאן לשירותכם עם ניסיון של מעל לעשור בתחום וכמורשה נגישות שירות משנת 2015, בעבודה מאתגרת ושוטפת עם ארגונים רבים במגזר הציבורי, הפרטי,  השלישי ועבודה עם אנשים עם מוגבלות.
  • השירות שלי כולל: ייעוץ וליווי שוטף, הרצאות והדרכות נגישות, כתיבת אפיוני נגישות לממשקים טכנולוגיים, ביצוע בדיקות נגישות עם כלים אוטומטיים, טכנולוגיות מסייעות לנגישות, בדיקות ברמת קוד המקור ובשיתוף עם אנשים עם מוגבלות, מתן הנחיות מקצועיות למתכנתים, מעצבים ועורכי תוכן, מתן ייעוץ  ללשכות משפטיות, מנהלי פרויקטים ועוד.
  • הליך ייעוץ וליווי בהתאמות נגישות לשירותי אינטרנט בהתאם לחוקים, לתקנות ולתקני הנגישות הרלוונטיים (וללא תוספי נגישות!)
  • מוזמנים לפנות אלי באמצעות טופס צור קשר באתר

 

 

השאר תגובה

%d בלוגרים אהבו את זה: