חובת התאמות נגישות בהודעות דואר אלקטרוני ומסמכים דיגיטליים המועברים בדואר אלקטרוני

לאורך השנים פרשנים שונים המשמשים כיועצים בתחום התאמות נגישות בשירותי אינטרנט, מצאו לנכון לפרש כי אין חובה לבצע התאמות נגישות בהודעות דואר אלקטרוני ובמסמכים דיגיטליים המועברים באמצעות דואר אלקטרוני שהם שירות ציבורי עצמו ו/או מסמכים אישיים הקשורים במתן השירות הציבורי. ואולם עמדת המחוקק שונה מזו של הפרשנים הללו – כפי שיובהר בהמשך.

האפקט הזה של החרגת הנושא מחובת ההנגשה הגיעה לשיאה במכון התקנים הישראלי – באוקטובר 2017 שם העלתה יו"ר הוועדה את בקשתו של אחד מחברי הוועדה הטכנית להחריג את הנגשת המסמכים ברמת התקן. אתם מוזמנים לקרוא את הפוסטים שלי בנושא שוברת שתיקה.

חלפו חודשים בהם עמדתי על כך שתצא הודעת הבהרה בנושא במאמר משרד המשפטים – הנגשת אתרי אינטרנט.  ובנתיים, עד שהמאמר יעודכן, אני נוצרת את הודעת הדוא"ל ממחלקת פניות ציבור של נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות ובו מובהרת עמדת הנציבות בנושא.

עמדת נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות בנושא התאמות נגישות בהודעות דוא"ל של חייבים בביצוע התאמות נגישות לשירות

  • חייב בביצוע התאמות נגישות לשירות, חייב לבצע התאמות נגישות גם בהודעות דואר אלקטרוני המספקים שירות ציבורי. כלומר, הודעות דואר אלקטרוני שהם השירות עצמו וכוללים מידע על השירות – חייבים בהתאמות נגישות.
  • הסייג היחידי הוא שאם השירות מסופק לפחות מ 500 איש הרשומים ו/או מקבלים את השירות,, אז במקרה זה, ביצוע התאמות הנגישות יהיה לבקשתו של אדם עם מוגבלות. וסייג זה חל גם על הודעות דואר אלקטרוני ומסמכים דיגיטליים המועברים בדואר אלקטרוני.

תקנה 35 פרק ההגדרות

ואכן, בתקנה 35 וגם מעדכונה מ 25.10.2017 כתוב:

"…שירות אינטרנט" – תכנים בכל תצורה (פורמט) ובכלל זה כתב (טקסט), מסמכים, תמונות או וידאו, המועברים על תשתית רשת האינטרנט והמוצגים למשתמש באמצעות אתרי אינטרנט, מסמכים או יישומים (אפליקציות), שנועדו לספר למשתמש שירות ציבורי או מידע על שירות כאמור:..".

מחויבות חברתית ומוסרית

בעיני רוחי תמיד טענתי שהודעות דואר אלקטרוני ומסמכים דיגיטליים המועברים בהודעות דואר אלקטרוני חייבים להיות נגישים. . אני מקווה כעת שהחייבים יתחילו בביצוע התאמות הנגישות  ויפה שעה אחת קודם.

לא יעלה על הדעת שאנשים עם מוגבלויות המתקשים בקריאת מסמכים דיגיטליים המסופקים להם באמצעות דואר אלקטרוני יצטרכו לחטט רגליהם, להתקטש עם תוכנות להמרת מסמכים או לבקש שוב ושוב סיוע בהקראה. במקרים רבים מאוד מדובר במידע אישי, רגיש, אינטימי, עסקי, פיננסי, משפטי וכל מידע אחר שהוא שירות ציבורי המסופק לכלל האנשים.  לדעתי, כל הפרה בנושא זה מפרה גם חוקים הנוגעים לכבוד האדם ולפרטיותו.

ולבסוף, גם אם וועדת המומחים הנוכחית תחריג את הנושא, הרי שחוקים ותקנות גוברות תמיד על תקן ישראלי.

 

© כל הזכויות שמורות לאילנה בניש. כל שימוש מסחרי אסור בהחלט.

זקוקים לשירות?

  • אם אתם זקוקים לייעוץ, ליווי בהליך הטמעת הנגישות בשירותי אינטרנט וטכנולוגיות מידע, אני כאן לשירותכם עם ניסיון של מעל לעשור בתחום וכמורשה נגישות שירות משנת 2015, בעבודה מאתגרת ושוטפת עם ארגונים רבים במגזר הציבורי, הפרטי,  השלישי ועבודה עם אנשים עם מוגבלות.
  • השירות שלי כולל: ייעוץ וליווי שוטף, הרצאות והדרכות נגישות, כתיבת אפיוני נגישות לממשקים טכנולוגיים, ביצוע בדיקות נגישות עם כלים אוטומטיים, טכנולוגיות מסייעות לנגישות, בדיקות ברמת קוד המקור ובשיתוף עם אנשים עם מוגבלות, מתן הנחיות מקצועיות למתכנתים, מעצבים ועורכי תוכן, מתן ייעוץ  ללשכות משפטיות, מנהלי פרויקטים ועוד.
  • הליך ייעוץ וליווי בהתאמות נגישות לשירותי אינטרנט בהתאם לחוקים, לתקנות ולתקני הנגישות הרלוונטיים (וללא תוספי נגישות!)
  • מוזמנים לפנות אלי באמצעות טופס צור קשר באתר

 

 

השאר תגובה

%d בלוגרים אהבו את זה: