תובנות על ניגודיות גבוהה בממשקי משתמש לאנשים עם לקות ראייה

אנשים עם לקויות ראייה מורכבות זקוקים במקרים רבים לממשקי משתמש בניגודיות גבוהה מקסימלית המתבטאת ביחס ניגוד מקסימלי של 1:21  בין צבע טקסט לצבע רקע. יחס ניגוד זה ניתן  לראות כשצבע הגופן שחור והרקע לבן או ההפך – כשצבע הטקסט לבן והרקע שחור. במקרים בהם אנשים עם לקויות ראייה סובלים גם מסנוור ורגישות לאור חזק, הסבירות ששימוש בצבע טקסט לבן על גבי רקע שחור תסייע להם מאוד.  כמו כן ישנם מקרים בהם לקויות ראייה מסוימות יעדיפו ממשקים ניגודיים עם שילובי צבעים אחרים כגון צהוב על כחול וההפך, אדום על שחור וההפך וכדומה. במאמר זה אתמקד בצבעי ניגודיות גבוהה של צבע גופן לבן על רקע שחור.

ניגודיות גבוהה ב IOS

מספר תכונות נגישות חשובות ב IOS 12 מסייעות לאנשים עם לקויות ראייה לראות טוב יותר את המסך. בניהם ניתן למנות את

  • תכונת היפוך הצבעים הקלאסי ה invertהמאפשר להגדיר צבע טקסט לבן על רקע אפור כהה והיפוך צבעים עבור כל מרכיבי ממשק המשתמש כלומר, כל מרכיבי הצבע בממשק המשתמש  הופכים לצבע הנגטיב.
  • תכונת היפוך הצבעים החכם ה Smart invert– המאפשר להגדיר ניגודיות ולשמור על צבעי המקור של תמונות, מדיה, אייקונים של אפליקציות וכפתורים מסוימים.
  • בנוסף לכך, ניתן להגדיר הדגשת טקסט כך שהמלל יהיה עבה יותר.

השימוש בהיפוך צבעים קלאסי או חכם מאפשר להציג את הטקסט בצבע לבן ואת הרקע בצבע אפור כהה. עם זאת, גם כשמתבוננים במסך לאחר שהוגדר היפוך צבעים, עדיין המסך בוהק מאוד וגורם לתחושת סנוור עבור אנשים עם לקויות ראייה מסוימות. כך יוצא שתמונות עם צבעים בהירים מאוד או זוהרים, מקשים עוד יותר על הראייה – דווקא בגלל הניגוד הרב והפתאומי בין תצוגת טקסט לתצוגת תמונות ווידאו.

לדוגמה, בעת קריאה, העיניים מסתגלות לצבעי הניגודיות הגבוהה – כתב לבן על רקע אפור כהה. ואז מגיעה תמונה עם צבעים בהירים מאוד והאדם עם לקות הראייה פתאום עוצם את עיניו בחוזקה או נרתע לאחור מהמסך.

התכונה הקטן את נקודת הלבן

בהגדרות הנגישות שבמערכת ההפעלה IOS תחת התאמות צג, ניתן למצוא את האפשרות להקטין את נקודת הלבן. הפעלת תכונה זו מאפשרת  להקטין את עצמת האור המגיעה מצבעים  בהירים.

מד ההתקדמות מאפשר להגדיר את  אחוז עצמת הבהירות של צבעים בהירים.

המסך הראשי של התאמות צג ב IOS

הקטנת נקודת הלבן בשילוב היפוך צבעים חכם  Smart invert

אנשים עם לקויות ראייה הזקוקים לניגודיות גבוהה לאורך כל ממשק המשתמש, זקוקים הן לכתב לבן על רקע שחור, הן  לגופן עבה יותר והן להפחתה של עצמת הסנוור המתקבלת  מצבעים בהירים.

השימוש בתכונה "הקטן את נקודת הלבן" מאפשרת להגדיר שהרקע האפור כהה המתקבל בעת הפעלת תכונת היפוך הצבעים החכם, יהיה כהה יותר – פשוט שחור. והשחור הכמעט מוחלט מתקבל רק כשמגדירים את אחוז הקטנת נקודת הלבן ל 100 אחוז.

עוד כמה תובנות על ניגודיות גבוהה מלאה

ועדיין אנשים רבים עם לקויות ראייה מקווים שבעתיד הקרוב נראה את ממשק המשתמש של IOS ואנדרואיד בניגודיות גבוהה לאורך כל ממשק המשתמש. כך שניתן יהיה לראות את צבעי המעטפת באפליקציות בצבעם המקורי או לחלופין להגדיר שגם הם ישתנו לצבעים ניגודיים המתאימים לראייתם של אנשים עם לקויות ראייה מורכבות.

כך למשל, אם צבעי המעטפת של אפליקציה מסוימת הם בצבע תכלת בהיר, היפוך צבעים חכם יהפוך אותם לצבע חום בהיר מאוד – קרם משהו. הבעיה היא שבצבע רקע כזה, קשה מאוד לראות את הכפתורים והטקסט המצויים בממשק המעטפת. היפוך צבעים חכם באמת, היה מאפשר להגדיר ערכת צבעים בניגודיות גבוהה עבור כל מרכיבי ממשק המשתמש – בלי להותיר צבעי נגטיב שפוגעים בתפיסת מרכיבים אחרים בממשק המשתמש.

כמו כן, ממשק בניגודיות גבוהה צריך לאפשר למשתמש לבטל את צבעי המעטפת הראשיים ולהגדיר עבורם צבעי רקע וטקסט בדומה לאופן שבו הטמיעה מיקרוסופט את מנגנון הניגודיות הגבוהה ביישומי Windows ו Office.

רצועת הכלים בניגודיות גבוהה ב Microsoft Office

נסו בעצמכם

את תכונות הגברת הניגודיות ניתן להפעיל ולכבות בכל עת בכל מערכות ההפעלה התומכות בהיפוך צבעים ו/או החלת ערכות נושא של חדות גבוהה.

הפעלת היפוך צבעים ב IOS

  • הגדרות
  • כללי
  • נגישות
  • התאמות צג
  • הפעלת היפוך צבעים חכם ותכונות נוספות שלהתאמות צג

הפעלת ניגודיות גבוהה ב Windows

  • הפעלת צירוף המקשים Alt + Shift + Print Screen לכיבוי / הפעלה של ניגודיות גבוהה.
  • כניסה להגדרות נגישות על ידי לחיצה על צירוף המקשים Win + U ובחירה בחדות גבוהה. במסך זה ניתן להגדיר צבעי ערכת נושא עבור ניגודיות גבוהה.

מערכת ההפעלה אנדרואיד

  • כניסה להגדרות נגישות
  • בחירה בקטגוריה ראייה
  • ושם ב"הפוך צבעים" או "צבעי נגטיב.

© כל הזכויות שמורות לאילנה בניש. כל שימוש מסחרי אסור בהחלט.

זקוקים לשירות?

  • אם אתם זקוקים לייעוץ, ליווי בהליך הטמעת הנגישות בשירותי אינטרנט וטכנולוגיות מידע, אני כאן לשירותכם עם ניסיון של מעל לעשור בתחום וכמורשה נגישות שירות משנת 2015, בעבודה מאתגרת ושוטפת עם ארגונים רבים במגזר הציבורי, הפרטי,  השלישי ועבודה עם אנשים עם מוגבלות.
  • השירות שלי כולל: ייעוץ וליווי שוטף, הרצאות והדרכות נגישות, כתיבת אפיוני נגישות לממשקים טכנולוגיים, ביצוע בדיקות נגישות עם כלים אוטומטיים, טכנולוגיות מסייעות לנגישות, בדיקות ברמת קוד המקור ובשיתוף עם אנשים עם מוגבלות, מתן הנחיות מקצועיות למתכנתים, מעצבים ועורכי תוכן, מתן ייעוץ  ללשכות משפטיות, מנהלי פרויקטים ועוד.
  • הליך ייעוץ וליווי בהתאמות נגישות לשירותי אינטרנט בהתאם לחוקים, לתקנות ולתקני הנגישות הרלוונטיים (וללא תוספי נגישות!)
  • מוזמנים לפנות אלי באמצעות טופס צור קשר באתר

 

 

השאר תגובה

%d בלוגרים אהבו את זה: