פייסבוק היא ללא ספק אחת הפלטפורמות הגדולות ביותר בתחום הרשתות החברתיות. כמו כן ידוע כי לפייסבוק צוות נגישות הכולל אנשי חוויית משתמש, מעצבים, מפתחים, בודקי נגישות (כולל אנשים עם מוגבלויות) ועוד והיא ללא ספק השקיעה ומשקיעה מיליונים בהתאמות נגישות.
ועדיין, לפייסבוק יש לא מעט בעיות נגישות ביישומים ובאתרים שהיא מפעילה. בעיות הנגישות נובעות משתי סיבות עיקריות. האחת, העובדה שמדובר בפלטפורמה אינטראקטיבית מורכבת מממשקי משתמש רבים. והשנייה, בגלל בעיות תאימות בין טכנולוגיות מסייעות לדפדפנים ובמיוחד בתחום קוראי המסכים.
כן, עדיין גם בחלוף עשור, בעיית התאימות של קוראי מסכים בין דפדפנים היא אחת הבעיות המרכזיות בתחום העדר התאימות. הטכנולוגיות ושפות התכנות התקדמו כמו גם טכנולוגיות הסיוע. יותר ויותר אתרים כוללים מרכיבים שאינם HTML פשוט המציג את התוכן באופן לינארי או מאפשר לנווט באתר באופן לינארי.
אפליקציית פייסבוק ל IOS
גם אפליקציית פייסבוק ל IOS סובלת ממספר בעיות נגישות עבור משתמשי VoiceOver. הדבר מתבטא בכך שלא ניתן להפעיל או לצאת ממצבים מסוימים מבלי לכבות או לסגור את האפליקציה ממחליף היישומים ולהפעילה מחדש בכדי לחזור ללשונית אוסף החדשות.
אבל בניגוד לאינטראקציה בין דפדפנים לקוראי מסכים בסביבת שולחן העבודה (PC), דווקא IOS וגם אנדרואיד, ניתן להתגבר על יותר בעיות נגישות ולפתור אותן.
דוגמה: פוסטים מקובצים ב IOS
משתמשי VoiceOver המנווטים באפליקציית פייסבוק, נתקלים לא אחת בפוסטים מקובצים. כלומר, פרסום המכריז כי מפרסם מסוים הוסיף מספר פוסטים. הדרך להציג את הפוסטים האחרונים היא לבצע מחוות של החלקת האצבע מלמעלה למטה ובחירה ב"הצג הכול". אבל למרבה הצער, אפשרות זו לא זמינה בכל המקרים והמצבים. בדומה לכך, יש מודעות או הצעות לדפים שהמשתמש כן מעוניין לעיין בהם והדבר בלתי אפשרי.
ממשק לינארי
פייסבוק מציעה למשתמשים המעוניינים בכך ממשק לינארי ופשוט – גרסת פייסבוק לדפדפנים במכשירים סלולאריים. הבעיה היא שלא כל הפונקציונליות הזמינה למשתמשים מגרסת הדפדפן הרגילה זמינים בגרסה הלינארית.
מה עושים?
ראשית, צריך להתייחס למסמך WCAG 2.0 או 2.1 בכבוד רב אבל גם להבין שיהיו אלה מקרים נדירים שבהם תהייה תאימות מלאה בין פלטפורמות ומכשירי קצה – כפי שמוצע בהנחיה 4.1.
שנית, יש להבין שלא כל אתר רספונסיבי הוא בהכרח אתר נגיש. ישנם עדיין מרכיבים שיפעלו היטב בסביבה אחת – בדרך כלל בסביבת דפדפנים בשולחן העבודה ולא בסביבה אחרת במכשירי קצה בטבלטים וטלפונים חכמים. להתאים אתר אינטרנט המותאם לתצוגה ושימוש בשולחן העבודה לבין שימוש ותצוגה בממשקי מובייל עשויה להיות במקרים רבים משימה מורכבת וממושכת מאוד.
ושלישית, מומלץ וצריך (גם אם לא חובה) לשקף את הדברים למשתמשי הקצה המסתייעים בטכנולוגיות מסייעות לנגישות. גם כאן, מדובר בעבודה מורכבת של בדיקות נגישות במספר ממשקים ושילובי טכנולוגיה מסייעת במקומות וברכיבים בהם ידוע על העדר תאימות.
© כל הזכויות שמורות לאילנה בניש. כל שימוש מסחרי אסור בהחלט.
זקוקים לשירות?
- אם אתם זקוקים לייעוץ, ליווי בהליך הטמעת הנגישות בשירותי אינטרנט וטכנולוגיות מידע, אני כאן לשירותכם עם ניסיון של מעל לעשור בתחום וכמורשה נגישות שירות משנת 2015, בעבודה מאתגרת ושוטפת עם ארגונים רבים במגזר הציבורי, הפרטי, השלישי ועבודה עם אנשים עם מוגבלות.
- השירות שלי כולל: ייעוץ וליווי שוטף, הרצאות והדרכות נגישות, כתיבת אפיוני נגישות לממשקים טכנולוגיים, ביצוע בדיקות נגישות עם כלים אוטומטיים, טכנולוגיות מסייעות לנגישות, בדיקות ברמת קוד המקור ובשיתוף עם אנשים עם מוגבלות, מתן הנחיות מקצועיות למתכנתים, מעצבים ועורכי תוכן, מתן ייעוץ ללשכות משפטיות, מנהלי פרויקטים ועוד.
- הליך ייעוץ וליווי בהתאמות נגישות לשירותי אינטרנט בהתאם לחוקים, לתקנות ולתקני הנגישות הרלוונטיים (וללא תוספי נגישות!)
- מוזמנים לפנות אלי באמצעות טופס צור קשר באתר