כמה מקשי קיצור יש לטכנולוגיות מסייעות?

אנשים עם מוגבלויות מוטוריות ואנשים עם לקויות ראייה ועיוורון מסתייעים במקשי קיצור במקלדת לצורך תפעול ממשקי משתמש.  במקרים מסוימים אדם עם מוגבלות נאלץ לעשות שימוש במספר תוכנות של טכנולוגיות מסייעות לנגישות – כשלכל אחת מהן מערך מקשי הקיצור שלה.

כמה מקשי קיצור יש?

הניסיונות שלי לספור את מספר מקשי הקיצור של מערכת ההפעלה, תוכנות לסיוע בנגישות ותוכנות קוראות מסך לא הצליח בסופו של דבר. באיזשהו מקום הלכתי לאיבוד. אבל יהיה הוגן לומר שמדובר במאות רבות או באלפים.

רק ב Microsoft Word יש מאות פקודות מקלדת לביצוע משימות שונות ועוד מאות משימות שאין להם מקשי קיצור ייעודיים – אבל כן ניתן להקצות להם מקשי קיצור. גם למערכת ההפעלה חלונות יש עשרות רבות של פקודות מקלדת במקרה הטוב. וכעת נוסיף את פקודות המקלדת של טכנולוגיות מסייעות לנגישות ואכן נגיע למאות רבות או כמה אלפים.

התנגשות חזיתית בין מקשי קיצור

במקרים רבים בהם טכנולוגיה מסייעת פועלת ברקע, מקשי קיצור מובנים של מערכת ההפעלה או מקשי קיצור שהוגדרו באתרי אינטרנט וביישומי אינטרנט מתנגשים כך שבניסיון להפעיל צירוף מקשים מסוים עבור פעולה מסוימת, מתרחשת פעולה אחרת.

כך לדוגמה, משתמשי תוכנות קוראות מסך ב Gmail עשויים להיתקל בבעיה של הפעלת מקשי קיצור המורכבים משני מקשים. לדוגמה, לחץ g ולאחר מכן לחץ על s בכדי לבצע פעולה מסוימת. אמנם תוכנות קוראות מסך מסוימות מאפשרות לנטרל שימוש במקשי קיצור של תוכנה קוראת מסך, אבל הדבר מתאפשר רק בהקשת צירוף מקשים אחד ולא יותר. כלומר, אם G משמש תוכנות קוראות מסך לאיתור תמונות, ואם מעבירים או מנטרלים את מקשי הקיצור של תוכנה קוראת מסך, ניתן יהיה להקיש על G ב Gmail אבל לא על S בכדי לבצע פעולה מסוימת. הסיבה לכך היא כאמור שתוכנה קוראת מסך יודעת להעביר את פקודות המקלדת של היישום למקש אחד.  אבל נניח שאפשר למצוא פתרון לסוגיה זו על ידי שימוש בתוכנת דואר אחרת. אמנם כך, אבל מי שמשתמש ב Gmail ב IMAP ימצא את עצמו מחטט רגליו חזרה לממשק ה Web של Gmail בכדי להגיע לתווית "כל הדואר" או בכדי לבצע פעולות מסוימות שאפשר לבצע רק בממשק ה Web החדש של Gmail.

במקרים אחרים בהם אדם עם מוגבלות משתמש ביותר מתוכנה אחת לסיוע בנגישות, ישנם מקרים שמקשי קיצור של תוכנה אחת מפעילים או מנטרלים מקשי קיצור של תוכנה אחרת. גם במקרים מורכבים אלו ניתן לפתור את הבעיה על ידי הקצאת מקשי קיצור מותאמים – בהנחה שהדבר מתאפשר ברמת התוכנה. בנוסף לכך, יש לקחת בחשבון ששינוי מערך מקשי קיצור למשתמשי מקלדת מצריך  היכרות מעמיקה עם עולם מקשי הקיצור – בכדי לא לגרום לשיבושים נרחבים יותר.

מגבלות הזיכרון האנושי

אנשים עם וללא מוגבלות לא מסוגלים לזכור את כל מערך מקשי הקיצור – זה כמעט בלתי אפשרי.  בנוסף לכך, לאנשים מבוגרים הנכנסים לעולם טכנולוגיות מסייעות, יהיה קשה יותר לזכור עשרות או מאות מקשי קיצור.

חיפוש מקשי קיצור

חברות הטכנולוגיה והטכנולוגיה המסייעת מקפידים מאוד על תיעוד נרחב של מקשי קיצור במקלדת. אבל  לדעתי, במקרים רבים האופן שבו המידע מאורגן מקשה על חיפוש מקש קיצור מסוים המשמש לביצוע פעולה מסוימת.  כך שבפועל, משתמש עשוי למצוא את עצמו מבלה דקות ארוכות בניסיון לאתר מקש קיצור מסוים. וכשפורסים את כל הקטגוריות הרלוונטיות ומתחילים לקרוא – לפעמים פשוט שוכחים מה חיפשנו קודם.

רעיונות לפתרונות

את התיעוד הנרחב על מקשי קיצור ניתן למקד באמצעות כלי חיפוש יעילים יותר גם באתרי האינטרנט בהם מופיעים מדריכי התמיכה והעזרה וגם ברמת תוכנה קוראת מסך.

ספר לי מה אתה רוצה לעשות

מיקרוסופט הטמיעה ביישומי ה Office בגרסה 2016 או ב Office 365 שדה חיפוש בו יכולים להקליד  שמות של פעולות שונות – ומיקרוסופט מציגה את האפשרויות הרלוונטיות ביותר ואף מסייעת למשתמש לאתר פעולות עבור מילות חיפוש שלא הניבו תוצאות חיפוש.

המנגנון של איתור פעולה על ידי הקלדה חופשית הוא פתרון מצוין שצריך להרחיב ולפתח עבור מקשי קיצור ולא רק ביישומי Office אלא בנוסף בממשקי ה Web לרבות במדריכי ההפעלה והעזרה.

שליטה קולית

תוכנת Dragon Speech recognition המשמשת אנשים עם מוגבלות  מוטורית בידיים לצורך תפעול ממשקי מחשב וגלישה ברשת האינטרנט  – מאפשרת לתפעל את המחשב באמצעות פקודות קוליות די פשוטות. התוכנה הספציפית הזו מתאימה לאנשים עם מוגבלות מוטורית בידיים שראייתם תקינה.

עבור אנשים עם מוגבלויות בראייה, העוזרות האישיות כמו קורטנה של מיקרוסופט, ביקסבי של סמסונג, סירי של אפל, אלקסה של אמזון  והעוזרת האישית של גוגל, מסייעים למיליוני אנשים עם מוגבלויות בכלל ולקויות ראייה ועיוורון בפרט לבצע פעולות יומיומיות ובכך הפכו את חיי היום יום לנוחים יותר במגוון היבטים ותפקודים.

את היכולות האלה של תוכנות לשליטה קולית ויכולותיהן של עוזרות אישיות, אפשר להטמיע גם בתוכנות הגדלה ובתוכנות קוראות מסך. יהיה מעניין לבחון את הנושא ואת מידת השפעתו על שיפור חוויית המשתמש בתוכנות קוראות מסך בסביבת מערכת ההפעלה חלונות של מיקרוסופט.

המטרה היא לא להחליף את מערך מקשי הקיצור – אלא לתת כלים נוספים ויעילים יותר. יתר על כן, חשוב מאוד לשמור על מערך מקשי קיצור גלובאליים שיעבדו תמיד כגון מקש ה Tab להתקדמות קדימה, Shift + Tab לחזרה אחורה ומקשי החיצים הרווח וה ENTER.

© כל הזכויות שמורות לאילנה בניש. כל שימוש מסחרי אסור בהחלט.

זקוקים לשירות?

  • אם אתם זקוקים לייעוץ, ליווי בהליך הטמעת הנגישות בשירותי אינטרנט וטכנולוגיות מידע, אני כאן לשירותכם עם ניסיון של מעל לעשור בתחום וכמורשה נגישות שירות משנת 2015, בעבודה מאתגרת ושוטפת עם ארגונים רבים במגזר הציבורי, הפרטי,  השלישי ועבודה עם אנשים עם מוגבלות.
  • השירות שלי כולל: ייעוץ וליווי שוטף, הרצאות והדרכות נגישות, כתיבת אפיוני נגישות לממשקים טכנולוגיים, ביצוע בדיקות נגישות עם כלים אוטומטיים, טכנולוגיות מסייעות לנגישות, בדיקות ברמת קוד המקור ובשיתוף עם אנשים עם מוגבלות, מתן הנחיות מקצועיות למתכנתים, מעצבים ועורכי תוכן, מתן ייעוץ  ללשכות משפטיות, מנהלי פרויקטים ועוד.
  • הליך ייעוץ וליווי בהתאמות נגישות לשירותי אינטרנט בהתאם לחוקים, לתקנות ולתקני הנגישות הרלוונטיים (וללא תוספי נגישות!)
  • מוזמנים לפנות אלי באמצעות טופס צור קשר באתר

 

 

השאר תגובה

%d בלוגרים אהבו את זה: