סדר בניווט מקלדת ונראות מוקד המקלדת

הקדמה קצרה

חלק מהאנשים עם המוגבלות המוטורית בידיים המתקשים בשימוש עכבר, עשויים להסתייע במה שנקרא "ניווט מקלדת". ניווט מקלדת הוא מושג כולל גם לניווט מקלדת סטנדרטית באמצעות מקשי מקלדת וגם לאמצעי ניווט אחרים כגון מתגים ואמצעי הצבעה מסוגים שונים המאפשרים לבצע פעולות שונות הניתנות לביצוע באמצעות עכבר ומקשי מקלדת סטנדרטיים. אגב, מספרם של האנשים עם מוגבלות מוטורית בידיים גדול בהרבה בהשוואה לאנשים עם לקויות ראייה ועיוורון בישראל ובמדינות שונות ברחבי העולם. בכל מקרה, אין פירוש הדבר  שיש לתעדף אוכלוסייה כזו או אחרת, אלא רק בכדי  להבהיר לאלה שמנופפים בעיוורים כדגל אדום. מבחינתי בכל פרויקט ופרויקט  אין מצב שבו אנחה את החייב לבצע התאמות נגישות לסוג מסוים של אנשים עם מוגבלות  ולהזניח את הקבוצות האחרות. בתביעות מסוימות הדבר מוכח כמהלך שגוי מאוד מצידו של ארגון  הפועל כך.

דוגמאות לפעולות תפעול באמצעות מקלדת, תחליפי מקלדת ואמצעי הצבעה

  • Tab להתקדמות קדימה
  • Shift + Tab לחזרה אחורה
  • מקשי חיצים לגלילת טקסט
  • מקש ה ENTER לביצוע בחירה

ומקשים נוספים.

ניווט מקלדת באמצעות מקש ה TAB  ואמצעים מקבילים לא חלה על טקסט. כשמשתמש  מגיע לטקסט, עליו להפעיל פעולת גלילת מסך באמצעות מקשי  החיצים. נושא זה דן בוועדות תקינה בארץ ובעולם  ובסופו של דבר הוחלט שכך יישאר המצב. אני מודה שיש לי הסתייגויות בנושא זה – ואני גם מבינה שאני המיעוט.

ככל שחומרת המוגבלות המוטורית בידיים קשה יותר, כך קשה יותר להשתמש במקלדת ותחליפי מקלדת. במקרים מסוימים וככל שאתרי אינטרנט או ממשקי משתמש עמוסים מאוד, הגלישה בהם עשויה להיות ארוכה ומסורבלת.

שמונה הקשות על לחצן המתג בכדי לגלול עמוד

הפעולה הפשוטה של סיבוב גלגל העכבר הנראית טבעית כל כך והמשמשת לגלילת תוכן בעמודי אינטרנט, מציבה לאנשים עם מוגבלות מוטורית בידיים אתגר לא פשוט. במאמר I Used a Switch Control for a Day  מסביר הכותב שנדרשו לו 8 הקשות בכדי לגלול מסך אחד במכשיר ה iPhone.

עם זאת, חשוב להבין כי אין חובה ברמת WCAG 2.0 להציג דפי אינטרנט קצרים. ועל אף שאין דרישה כזו, מומלץ מאוד להציג ממשקי משתמש במסכים קצרים וממוקדים ומבלי שיהיה צורך לגלול הרבה את המסך. מחקרים בתחום חוויית המשתמש מוצאים כי אנשים נוטים לנטוש דפי אינטרנט ארוכים בהם צריך לגלול ולגלול בכדי למצוא ולקרוא תוכן.

במקרים בהם אין לאנשים עם מוגבלות מוטורית בידיים אמצעים טכנולוגיים משוכללים, ומתוך תפיסה ערכית, מוגדר במסמך הנחיות WCAG 2.0 (וכמובן גם ב WCAG 2.1) מהם דרישות המינימום הנדרשות ממפתחי אתרים בכדי לאפשר ניווט מקלדת.

דוגמאות לקריטריונים ב WCAG

ביצוע כל הפעולות באמצעות מקלדת בלבד וללא תלות בעכבר בהתאם לנדרש בקריטריון 2.1.1.1

קריטריון זה מבהיר כי כל הפעולות הניתנות לביצוע באמצעות עכבר, יהיו ניתנות לביצוע באמצעות מקלדת בלבד – וללא תלות בעכבר. בקריטריון מובהר כי:

  • אין פירוש הדבר שלא ניתן יהיה לבצע פעולות רק באמצעות עכבר בלבד
  • פעולות המתבצעות באמצעי הצבעה שונים כמו ציור חופשי או הזזת אובייקטים (כמו למשל הטסת מטוס באופן וירטואלי) מוחרגים בקריטריון זה.

הערה: קריטריון 2.1.3 ברמה AAA מחייב לאפשר ביצוע של כל הפעולות באתר באמצעות מקלדת בלבד וללא חריגים.

בלי מלכודות מקלדת בהתאם לקריטריון 2.1.2

קריטריון זה מבהיר כי אין ליצור מצב שבו התקדמות בניווט באתר קדימה או אחורה תיפסק לפתע ומבלי שלמשתמש תהייה דרך להמשיך ולנווט.

סדר ניווט בהתאם לנדרש בקריטריון 2.4.3

הכוונה היא לכך שכשמנווטים באמצעות מקש ה TAB במקלדת או אמצעי עזר מקבילים, הניווט עובר בין הרכיבים בהתאם לסדר בו הם מוצגים למתבונן במסך.

נראות מוקד המקלדת בהתאם לנדרש בקריטריון 2.4.7

בעת ניווט באמצעות מקלדת או תחליפי מקלדת, חשוב מאוד ואפילו קריטי להבין היכן נמצא מוקד המקלדת. פעולה זו מקבילה להצבעה באמצעות העכבר. אם לא תהייה למשתמש מקלדת אפשרות לראות את מוקד המקלדת, הגלישה באתר תהייה לא אפקטיבית וחסרת תועלת למעשה.

בכדי לאפשר למשתמש מקלדת להבין היכן נמצא מוקד המקלדת, יש להגדיר עיצוב ויזואלי שונה למרכיבים אינטראקטיביים כשמוקד המקלדת מגיע אליהם ורק כשמוקד המקלדת מגיע אליהם. באתרי אינטרנט רבים, כאשר מרחפים עם עכבר על קישור מסוים, מתקבל אפקט ויזואלי המסייע למשתמש בעכבר להבין היכן נמצא סמן העכבר ברגע נתון. ניתן ואף רצוי להגדיר את אותם הרכיבים העיצוביים על האפקט שיתקבל בעת ניווט מקלדת ותחליפי מקלדת.

להדגיש קישורים?

תוספי נגישות מסוימים מציעים אפשרות של הדגשת קישורים ובכך פוטרים את החייבים בהנגשת האתרים מיישום קריטריון זה, מטעים ופוגעים במשתמשי המקלדת.

חשוב כיום לספק ניגוד ויזואלי ברור בין צבע הקישור לצבע הרקע ודרישה זו מתבטאת בקריטריון 1.4.3 ב WCAG 2.0 ו 2.1 – אבל הדגשת קישורים כתנאי לעמידה בדרישות המינימום החובה של ניגודיות אינם מיישמים את דרישות נראות מוקד המקלדת בקריטריון 2.4.7.

בבדיקות נגישות שאני מבצעת ובבדיקות נגישות חוזרות לאתרים שקיבלו מכתבי התראה לפני תביעה אישית או ייצוגית, מפתחי ומעצבי אתרים שהוטעו על ידי חברות תוספי הנגישות, טוענים בפני, אבל האפשרות הזו קיימת בסרגל הנגישות. ובכן, נכון, הדגשת קישורים קיימת בחלק מסרגלי הנגישות אבל כאמור מדובר בפיצ'ר נחמד אבל לא מחייב ובטח לא מספק.

ניווט מקלדת ותוכנות קוראות מסך

קיימים מכנים משותפים בין מקשי מקלדת בהם עושים משתמשי מקלדת רואים למקשי מקלדת בהם עושים שימוש משתמשי תוכנות קוראות מסך או אנשים עם לקויות ראייה המתקשים לעקוב אחר סמן העכבר ובמיוחד במצבי הגדלה ברמות גבוהות.

© כל הזכויות שמורות לאילנה בניש. כל שימוש מסחרי אסור בהחלט.

זקוקים לשירות?

  • אם אתם זקוקים לייעוץ, ליווי בהליך הטמעת הנגישות בשירותי אינטרנט וטכנולוגיות מידע, אני כאן לשירותכם עם ניסיון של מעל לעשור בתחום וכמורשה נגישות שירות משנת 2015, בעבודה מאתגרת ושוטפת עם ארגונים רבים במגזר הציבורי, הפרטי,  השלישי ועבודה עם אנשים עם מוגבלות.
  • השירות שלי כולל: ייעוץ וליווי שוטף, הרצאות והדרכות נגישות, כתיבת אפיוני נגישות לממשקים טכנולוגיים, ביצוע בדיקות נגישות עם כלים אוטומטיים, טכנולוגיות מסייעות לנגישות, בדיקות ברמת קוד המקור ובשיתוף עם אנשים עם מוגבלות, מתן הנחיות מקצועיות למתכנתים, מעצבים ועורכי תוכן, מתן ייעוץ  ללשכות משפטיות, מנהלי פרויקטים ועוד.
  • הליך ייעוץ וליווי בהתאמות נגישות לשירותי אינטרנט בהתאם לחוקים, לתקנות ולתקני הנגישות הרלוונטיים (וללא תוספי נגישות!)
  • מוזמנים לפנות אלי באמצעות טופס צור קשר באתר

 

 

מחשבה אחת על “סדר בניווט מקלדת ונראות מוקד המקלדת

  1. כאישה המשתמשת תדיר במקלדת בשל מוגבלות בידיים אני מודה לך על המאמר המעניין והשימושי

השאר תגובה

%d