מעבר בין כותרות היררכיות בקריאת מסמכים דיגיטליים ארוכים ב IOS ואנדרואיד

קריאה במסמכים ארוכים המאורגנים באמצעות כותרות מגלריית הסגנונות של Microsoft Word  מקלים על הקוראים עם וללא מוגבלות.  עבור אנשים עם מוגבלות, ארגון המסמך באמצעות כותרות היררכיות עשוי לסייע למגוון רחב של אנשים עם מוגבלות ובמיוחד לאנשים עם לקויות למידה, ראייה ועיוורון וגם לאנשים עם מוגבלויות מוטוריות בידיים. הבעיה היא שאת הכותרות לא ניתן להציג לטכנולוגיות מסייעות בהקראה ובניווט באפליקציות פופולאריות של יישומים משרדיים. אבל יש גם פתרון פשוט – גם אם לא סטנדרטי.

יצירת כותרות היררכיות מגלריית סגנונות העיצוב יוצרת בראש ובראשונה מסמך אחיד מבחינת המראה. אחד מכללי האצבע החשובים בעיצוב ממשקי משתמש הוא שמירה על אחידות העיצוב. העיצוב האחיד של כותרות היררכיות ברמות שונות בגלריית הסגנונות והיכולת לשנות עיצוב כך שיתאים למסמך הנוכחי בלבד או למסמכים חדשים שיהיו מבוססים על תבנית זו עשויה להקל על כולם – יוצרי ועורכי המסמכים והקוראים.

העדר תמיכה בכותרות היררכיות באפליקציות סלולר

לאורך השנים ועל אף התפתחותן של אפליקציות סלולר  במערכת ההפעלה IOS ובמערכת ההפעלה אנדרואיד, עדיין קיים פער בין יכולות האפליקציות המובנות במערכת ההפעלה לבין היכולת הבסיסית והקדומה ביותר של יצירת כותרות היררכיות במסמך.

אפליקציות כמו Microsoft word לאנדרואיד ול IOS, אפליקציית Pages ל IOS, קוראי ומציגי המסמכים באפליקציות הקבצים המובנות או באפליקציות שירותי ענן כגון DropBox ו google Drive לא חושפות את הכותרות ההיררכיות במסמכים דיגיטליים מסוג Word ו PDF.

אפליקציית VoiceDream Reader

אחת מהאפליקציות הפופולאריות בקרב אנשים עם עיוורון היא אפליקציית Voice Dream Reader. אפליקציה זו מאפשרת לטעון מסמכים דיגיטליים ולהקריא אותם באמצעות מנוע דיבור כולל בשפה העברית.

עם זאת לאפליקציה זו מספר חסרונות

  • הפיכת המסמך לטקסט בלבד. פירוש הדבר הוא שתכונות נגישות מסוימות כגון כותרות היררכיות, טבלאות, רשימות תבליטים ומספור ותכונות נוספות – מנוטרלות,
  • אני עדיין לא משוכנעת שהאזנה למסמך מבלי שתהייה יכולת לעבור בין עמודים, פסקאות, משפטים רשימות וכדומה עשויה לפגוע בחוויית הקריאה.

במסמכים ארוכים נדרשת להערכתי אינטראקציה אחרת.

מכשירי טבלט וסלולר עם מסכי מגע, מציעים למשתמשים חוויית קריאה המנסה לדמות קריאה באמצעות מגע במסך באופן שיאפשר דפדוף בין עמודים ומרכיבים שונים במסמך. מחוות המגע של תוכנות קוראות מסך במכשירים מבוססי צג מגע, מאפשרים למשתמש לעבור בין מרכיבי המסמך השונים. ולדעתי, האינטראקציה הזו היא הכי קרובה למגע בנייר (רגיל או ברייל). אני מאמינה  שאופן קריאה כזה מסייע טוב יותר לתהליכי עיבוד מידע – בניגוד להאזנה בלבד של פלט קולי ממוחשב.

הפתרון פשוט גם אם לא סטנדרטי

דווקא אפליקציות דואר אלקטרוני במערכות הפעלה של מכשירים ניידים, מאפשרים לחשוף חלק מתכונות הנגישות שהוטמעו במסמך דיגיטלי. ההסבר לכך הוא שהן מציגות את הודעות דואר האלקטרוני כ HTML.

הדבר מתאפשר כאשר מעתיקים את תוכן מסמך Word להודעת דואר אלקטרוני ובתנאי כמובן שבמסמך ה Word נעשה שימוש בכותרות היררכיות, בטקסט חלופי לתמונות, ברשימות אוטומטיות של תבליטים ומספור ועוד. כמו כן חשוב להקפיד על עימוד נכון מימין לשמאל וההפך בהתאמה ובכדי שהמסמך יהיה מיושר לימין או לשמאל לאחר ההעתקה.

מסמכי PDF

למרבה הצער, גם אפליקציות להצגת מסמכי PDF ב IOS ואנדרואיד, לא מאפשרים לחשוף תכונות נגישות לטכנולוגיות מסייעות. גם העתקת טקסט ממסמך PDF לא תהייה אפקטיבית בדומה   להעתקת הטקסט ממסמך Word.

המלצה למשתמשי תוכנות קוראות מסך ב IOS ואנדרואיד

אם ישנם מסמכי word נגישים בהם הוטמעו כותרות היררכיות ותכונות נגישות נוספות, ובמידה וחשובה לכם  היכולת לעבור בין כותרות במסמך, פשוט העתיקו את תוכנו להודעת דואר אלקטרוני ושלחו אותה לעצמכם. בנוסף, ניתן ליצור תיקיות ייעודיות בתוכנת הדואר האלקטרוני ולגשת אליה בכל עת או לבצע חיפוש חופשי בתוכנת הדואר (ככל שהדבר אפשרי – והוא אפשרי לפחות בחלק מתוכנות הדואר המובנות).

קריאה נוספת

הפיכת מסמכי Word שלך לנגישים – תמיכת Microsoft Office

© כל הזכויות שמורות לאילנה בניש. כל שימוש מסחרי אסור בהחלט.

זקוקים לשירות?

  • אם אתם זקוקים לייעוץ, ליווי בהליך הטמעת הנגישות בשירותי אינטרנט וטכנולוגיות מידע, אני כאן לשירותכם עם ניסיון של מעל לעשור בתחום וכמורשה נגישות שירות משנת 2015, בעבודה מאתגרת ושוטפת עם ארגונים רבים במגזר הציבורי, הפרטי,  השלישי ועבודה עם אנשים עם מוגבלות.
  • השירות שלי כולל: ייעוץ וליווי שוטף, הרצאות והדרכות נגישות, כתיבת אפיוני נגישות לממשקים טכנולוגיים, ביצוע בדיקות נגישות עם כלים אוטומטיים, טכנולוגיות מסייעות לנגישות, בדיקות ברמת קוד המקור ובשיתוף עם אנשים עם מוגבלות, מתן הנחיות מקצועיות למתכנתים, מעצבים ועורכי תוכן, מתן ייעוץ  ללשכות משפטיות, מנהלי פרויקטים ועוד.
  • הליך ייעוץ וליווי בהתאמות נגישות לשירותי אינטרנט בהתאם לחוקים, לתקנות ולתקני הנגישות הרלוונטיים (וללא תוספי נגישות!)
  • מוזמנים לפנות אלי באמצעות טופס צור קשר באתר

 

 

השאר תגובה

%d בלוגרים אהבו את זה: