חידושי נגישות במערכת ההפעלה  IOS 13

אירוע המפתחים השנתי של חברת Apple התקיים ב 03.06.2019 וגם השנה מציגה Apple חידושי נגישות חשובים לאנשים עם מוגבלויות – אותם אסקור בקצרה: מצב כהה Dark Mode, שליטה קולית בתפעול אפליקציות ועוד.

לקויות ראייה

מצב כהה: הגדרת ממשק המשתמש בניגודיות גבוהה אמיתית

אנשים רבים חיכו לפיצ'ר הזה ב IOS והינה הוא מגיע – מצב כהה המכונה באנגלית Dark Mode והוא יאפשר להגדיר את ממשק המשתמש והאפליקציות השונות של Apple בתצוגת מצב כהה.

יתרונות מצב כהה :

  • הקלה על העיניים בשעות הערב או במקומות סגורים עם תאורה חלשה.
  • הקלה על ראיית ממשק המשתמש בקרב אנשים עם לקויות ראייה מתקדמות יותר הסובלים מרגישות לאור חזק וסנוור.
  • מצב כהה יסייע ללא ספק בחיסכון בחיי סוללה במכשירים עם מסכי OLED.

על מנת להטמיע מצב כהה באפליקציות צד ג', מפתחים צריכים ליישם תכונה זו בסביבת הפיתוח ולעדכן את האפליקציות. הדבר שיגרום לתחושות תסכול יהיה דווקא המעבר החד בין מצב כהה לאפליקציה שלא תומכת בתכונה זו עדיין.

הצגת מצב כהה בכנס המפתחים של Apple

מוגבלות מוטורית

שליטה קולית מלאה בממשק המשתמש עם Voice Control

  • באמצעות תכונת נגישות חדשה זו, אנשים עם מוגבלויות יוכלו לשלוט על ממשק המשתמש של אפליקציות באמצעות פקודות קוליות בלבד – מבלי שיהיה צורך להפעיל מחוות מגע.
  • את השליטה הקולית ניתן יהיה להפעיל באמצעות שמות תוויות של כפתורים ופקדים או על ידי הצגת מספרים לצד כל מרכיב אינטראקטיבי הניתן ללחיצה.
  • על מנת שאדם עם מוגבלות מוטורית המתקשה בנוסף גם בראייה, יוכל לשלוט על ממשק האפליקציות (התומכות) באמצעות פקודות קוליות, על כל הכפתורים והפקדים להיות מונגשים כהלכה באמצעות תוויות (Button labeling).
  • עריכת טקסט באמצעות שליטה קולית: שליטה קולית תתאפשר גם עבור פקודות של עריכת טקסט כגון החלפת מילים, מעבר שורה אחת למעלה או למטה, בחירת מילים ועוד.

ניווט קולי מלא בממשק המשתמש

הינה מגיע הפיצ'ר שאנשים עם מוגבלויות מוטוריות יכולים להסתייע בו כל כך – ניווט מלא בממשק המשתמש באמצעות פקודות קוליות. כך לדוגמה, ניתן יהיה לגשת לאפליקציית ההודעות, להיכנס להודעות, לכתוב טקסט, לשלוח, לחזור אחורה לרשימת ההודעות, למחוק הודעות  ובעצם לבצע את כל הפעולות באמצעות פקודות קוליות.

כל זה יהיה מותנה בכך שלכל הכפתורים בממשק המשתמש יהיו תוויות Labels. תוויות למרכיבים אינטראקטיביים בממשק המשתמש הם מאבני היסוד הבסיסיים ביותר בעולם הנגישות לאינטרנט, יישומי אינטרנט, אפליקציות סלולר ותוכנות מחשב והם משרתים גם אנשים עם לקויות ראייה ועיוורון הנעזרים בתוכנות קוראות מסך וגם אנשים עם מוגבלות מוטורית בידיים.

הוספת מילים נפוצות

במקרים בהם נעשה שימוש נפוץ במילים מסוימות בעת כתיבת טקסטים או ביצוע פעולות, ניתן להוסיף אותן  למנגנון השליטה הקולית, כך שזו תהייה אפקטיבית יותר בזמן זיהוי המילים, הכתבת טקסט או הפעלת פקודות קוליות לשליטה  בתפעול אפליקציות.

מחוות קוליות

ניתן יהיה לבצע פעולות של

  • נגיעה (לחיצת אצבע אחת או שתיים במקרה של VoiceOver)
  • צביטה / התקרבות / התרחקות
  • לחיצה על כפתור הבית

ועוד

תשומת לב

הפעלת תכונה זו תאפשר להפעיל פקודות קוליות רק כשהמשתמש מתבונן לכיוון המצלמה או כשהמצלמה מזהה את פניו של המשתמש. כשהמצלמה הקדמית המשמשת לזיהוי פנים לא מזהה את פניו של המשתמש בפקודות קוליות, תכונת הפקודות הקוליות נכנסת למצב שינה. המטרה היא לאפשר למשתמשים בתכונה זו לדבר עם האנשים   בסביבה מבלי שתפעול המכשיר יהיה מושפע מדיבורים הכוללים מילים דומות או זהות לפקודות הקוליות.

מעבר חלק בין הכתבה קולית ושליטה קולית

סירי תדע להבחין בין פקודות תפעול אפליקציות להכתבת טקסט ולבצע את הפעולות בהתאמה. כך לדוגמה, באפליקציית ההודעות, ניתן יהיה לומר לסירי תכתבי בוקר טוב ותשלחי את ההודעה וזה מה שיקרה – בתקווה שתהייה תמיכה גם בעברית.

קיצורי דרך

הוספת קיצורי דרך חדשים שיאפשרו אינטגרציה טובה יותר עם אפליקציות צד ג'. שימוש בקיצורים  יכול לסייע בלא מעט מצבים יומיומיים בהם מעורבים גם אנשים עם סוגים שונים של מוגבלויות

מילים לשירים

אמנם לא מוצגת תחת קטגוריית הנגישות ובכל זאת מצאתי לנכון לציין תוספת זו לאפליקציית המוזיקה לטובת אנשים עם קושי בשמיעה או בזיכרון. אפליקציית המוזיקה תאפשר להציג את המילים של השיר המתנגן.

קישורים נוספים לקריאה מורחבת

באנגלית

 

שינויים  ו/או חידושים צפויים בהתאם למדיניות Apple.

© כל הזכויות שמורות לאילנה בניש. כל שימוש מסחרי אסור בהחלט.

זקוקים לשירות?

  • אם אתם זקוקים לייעוץ, ליווי בהליך הטמעת הנגישות בשירותי אינטרנט וטכנולוגיות מידע, אני כאן לשירותכם עם ניסיון של מעל לעשור בתחום וכמורשה נגישות שירות משנת 2015, בעבודה מאתגרת ושוטפת עם ארגונים רבים במגזר הציבורי, הפרטי,  השלישי ועבודה עם אנשים עם מוגבלות.
  • השירות שלי כולל: ייעוץ וליווי שוטף, הרצאות והדרכות נגישות, כתיבת אפיוני נגישות לממשקים טכנולוגיים, ביצוע בדיקות נגישות עם כלים אוטומטיים, טכנולוגיות מסייעות לנגישות, בדיקות ברמת קוד המקור ובשיתוף עם אנשים עם מוגבלות, מתן הנחיות מקצועיות למתכנתים, מעצבים ועורכי תוכן, מתן ייעוץ  ללשכות משפטיות, מנהלי פרויקטים ועוד.
  • הליך ייעוץ וליווי בהתאמות נגישות לשירותי אינטרנט בהתאם לחוקים, לתקנות ולתקני הנגישות הרלוונטיים (וללא תוספי נגישות!)
  • מוזמנים לפנות אלי באמצעות טופס צור קשר באתר

 

 

השאר תגובה

%d בלוגרים אהבו את זה: