מהנדסי תוכנה באפל מציגים: ככה מפתחים אפליקציות נגישות ל IOS

בכל שנה עורכת חברת Apple את הכנס השנתי שלה למפתחים. בכנס הזה שנמשך מספר ימים,, מוקדש מקום נכבד לתחום התאמות הנגישות באפליקציות סלולר והכול מתועד וזמין לציבור הרחב בכלל ולמעצבים ומפתחים בפרט. המסרים החשובים   המוצגים שוב ושוב הם שהתאמות נגישות הם בגדר זכויות אדם. האנשים עם המוגבלות מוצגים לא פעם כאנשים עם מגוון יכולות ושפיתוח האפליקציות הוא לכל בני האדם באשר הם. הסרטונים מוצגים כך שגם מי שאינו מפתח אפליקציות, יוכל להבין את הרציונל, את ההבדלים בין הנגשת הממשקים להעדר הנגשת הממשקים ולצפות בהדגמות באמצעות טכנולוגיות מסייעות לנגישות. הקישורים לסרטונים מאתר כנס המפתחים של Apple שהוא בעצמו אתר נגיש להפליא. חשוב מאוד לציין כי תמיכתה של אפל  בנגישות שינתה ללא הכר את חייהם של מיליוני בני אדם בכל העולם ויש לה תרומה אדירה לשיפור איכות חייהם של אנשים עם מגוון רחב של יכולות לחיות חיים טובים יותר.

ניגודיות גבוהה

במאמר חידושי נגישות במערכת ההפעלה  IOS 13 סקרתי בקצרה את חידושי הנגישות ב IOS 13  ובניהם את מצב ניגודיות גבוהה. כתבתי: אנשים רבים חיכו לפיצ'ר הזה ב IOS והינה הוא מגיע – מצב כהה המכונה באנגלית Dark Mode והוא יאפשר להגדיר את ממשק המשתמש והאפליקציות השונות של Apple בתצוגת מצב כהה.

יתרונות מצב כהה :

  • הקלה על העיניים בשעות הערב או במקומות סגורים עם תאורה חלשה.
  • הקלה על ראיית ממשק המשתמש בקרב אנשים עם לקויות ראייה מתקדמות יותר הסובלים מרגישות לאור חזק וסנוור.
  • מצב כהה יסייע ללא ספק בחיסכון בחיי סוללה במכשירים עם מסכי

על מנת להטמיע מצב כהה באפליקציות צד ג', מפתחים צריכים ליישם תכונה זו בסביבת הפיתוח ולעדכן את האפליקציות. הדבר שיגרום לתחושות תסכול יהיה דווקא המעבר החד בין מצב כהה לאפליקציה שלא תומכת בתכונה זו עדיין.

להפוך את ממשק המשתמש לקל יותר לתפעול על ידי פעולות מותאמות

הרעיון הוא לקצר את מספר הפעולות שצריכים לבצע אנשים עם מוגבלות מוטורית באמצעות אמצעי עזר לניווט. כך למשל, ניתן להקטין בשני שליש את מספר ההקשות באמצעות אמצעי עזר לניווט ואינטראקציה המשמשים אנשים עם מוגבלות מוטורית בידיים.

צפייה בסרטון בקישור Making Apps More Accessible With Custom Actions

עיצוב נגיש

תמיכה בהגדלת טקסט וסיוע לאנשים עם סוגים  שונים של עיוורון צבעים להבחין במרכיבים בממשק המשתמש ללא תלות בצבע.

צפייה בסרטון בקישור Visual Design and Accessibility

הגדלת אזור הקריאה – לשיפור הקריאות

מערכת ההפעלה IOS תומכת בהגדלת טקסט דינאמי – המאפשר  לבחור את גודל הגופן כך שיחול על טקסט הן בסביבת מערכת ההפעלה, הן בסביבת אפליקציות של IOS והן בסביבת אפליקציות תומכות. מעבר לכך, ישנם מרכיבים של ממשק המשתמש שלא גדלים עם הגדלת גודל הגופן כגון  כפתורים ולשוניות. בסרטון ניתן לראות כיצד ניתן להחיל הגדלה גם עבור אותם המרכיבים שאינם גדלים כשבוחרים בטקסט  גדול יותר.

צפייה בסרטון בקישור  Large Content Viewer- Ensuring Readability for Everyone

פרוטוקול ליצירת טקסט נגיש ל VoiceOver

פרוטוקול המאפשר להפוך את הטקסט לקריא למשתמשי VoiceOver הכולל בין היתר, חשיפת הטקסט והכותרות, מתן אפשרות לעבור בין עמודים, הגדרת זיהוי שפות ועוד.

צפייה בסרטון בקישור  Creating an Accessible Reading Experience

יצירת אפליקציות נגישות ב SwiftUI

ב SwiftUI ניתן למצוא את כל הכלים שיאפשרו למפתחים ליצור אפליקציות נגישות.

צפייה בסרטון בקישור  Accessibility in SwiftUI

חשוב מאוד מה כותבים בתוויות

בסרטון מסבירה אחת מהמומחיות הנגישות של אפל איך נכון להגדיר תוויות לכפתורים בממשק המשתמש עם הדגמות של VoiceOver  כששני המסרים העיקריים הם שימוש בהקשרים והימנעות ממידע עודף.

צפייה בסרטון בקישור  Writing Great Accessibility Labels

בדיקת נגישות

חשוב מאוד שכבר במהלך הפיתוח תהייה התייחסות ליישום תמיכה  בצורכי נגישות של אנשים עם מגוון רחב של יכולות. בסביבת הפיתוח של IOS ו MAC OS ניתן לבצע בדיקת נגישות לאפליקציה כבר בשלבי הפיתוח, לתקן וגם להתנסות בסימולציה שתמחיש למפתח את האופן שבו למשל קורא המסך VoiceOver תקריא את הממשק והפקדים לאנשים  עם לקויות ראייה ועיוורון.

צפייה בסרטון בקישור  Accessibility Inspector

צפייה בסרטונים באפליקציית WWDC

ניתן לצפות בכל הסרטונים מכנסי המפתחים לאורך השנים באפליקציית WWDC  שגם היא נגישה להפליא.

 

© כל הזכויות שמורות לאילנה בניש. כל שימוש מסחרי אסור בהחלט.

זקוקים לשירות?

  • אם אתם זקוקים לייעוץ, ליווי בהליך הטמעת הנגישות בשירותי אינטרנט וטכנולוגיות מידע, אני כאן לשירותכם עם ניסיון של מעל לעשור בתחום וכמורשה נגישות שירות משנת 2015, בעבודה מאתגרת ושוטפת עם ארגונים רבים במגזר הציבורי, הפרטי,  השלישי ועבודה עם אנשים עם מוגבלות.
  • השירות שלי כולל: ייעוץ וליווי שוטף, הרצאות והדרכות נגישות, כתיבת אפיוני נגישות לממשקים טכנולוגיים, ביצוע בדיקות נגישות עם כלים אוטומטיים, טכנולוגיות מסייעות לנגישות, בדיקות ברמת קוד המקור ובשיתוף עם אנשים עם מוגבלות, מתן הנחיות מקצועיות למתכנתים, מעצבים ועורכי תוכן, מתן ייעוץ  ללשכות משפטיות, מנהלי פרויקטים ועוד.
  • הליך ייעוץ וליווי בהתאמות נגישות לשירותי אינטרנט בהתאם לחוקים, לתקנות ולתקני הנגישות הרלוונטיים (וללא תוספי נגישות!)
  • מוזמנים לפנות אלי באמצעות טופס צור קשר באתר

 

 

השאר תגובה

%d בלוגרים אהבו את זה: