באיזה פורמט לפרסם ולשתף כך שיהיה נגיש לקהל רחב ככל האפשר?

בתקופה האחרונה חל זינוק בכמות הפרסומים מטעם משרדי ממשלה וארגונים. הפרסומים עוסקים בהיבטים ו/או בהשלכות השונות של נגיף הקורונה על אוכלוסיות בכלל ואנשים עם מוגבלות בפרט כאשר הפורמט הנפוץ ביותר הוא תמונות טקסט. בפוסט הזה אסביר עד כמה פרסום תמונות טקסט הוא שגוי ברמת השמישות והנגישות גם יחד ואיך מומלץ להציג מידע לציבור הרחב בכלל ולאנשים עם מוגבלות בפרט כך שיהיה נגיש ומכיל לכולם. מסקירת בלוגים ואתרים ייעודיים לקבוצות אנשים עם מוגבלות, המסר החד משמעי המתקבל – אל תשתמשו בתמונות של טקסט. תמונות של טקסט יוצרים חסמי נגישות ושמישות רבים והשימוש בהם שגוי מהיסוד.

גלגולו של פרסום

טקסט פשוט

כל פרסום בממד הדיגיטלי מתחיל בטקסט פשוט או טקסט חי. אף מעצב או כותב תוכן לא מצייר את האותיות וסימני הפיסוק. המלל נוצר בראש ובראשונה כטקסט חי.

ואז באים המעצבים

המעצבים מכינים קובץ מעוצב של הטקסט כשבדרך כלל התוכנה הנפוצה לעיצוב היא Adobe InDesign. חלק גדול מהמעצבים מתעלמים מכל כללי הנגישות והשמישות המקובלים בעולם ומפרים בתוך כך את קריטריון 1.4.5 האוסר על שימוש בתמונות של טקסט כל עוד ניתן להשתמש בטקסט חי (רמה AA). וכיום, או בעצם מאז ומעולם, טקסט חי הוא הטקסט המקורי והגנרי בו עושים שימוש. אם מעצבים ישכילו להטמיע את תכונות הנגישות הנדרשות כבר ב Adobe InDesign וביישומי Adobe אחרים, הדבר ישפר מאוד את חוויית המשתמש. מעצבים שלא יודעים איך, יכולים להיכנס למסמכי התיעוד והעזרה הרשמיים של חברת Adobe ולאין ספור הדרכות מקוונות בנושא.

ואז באים המנגישים

עובדים בארגונים מודעים יותר ויותר לדרישות הנגישות ומבינים שקובץ תמונת הטקסט אינו קובץ מונגש. ואז מתחיל תהליך של הנגשת הקובץ – תהליך שיוצר עוד חסמי נגישות. בתהליך הזה ממירים את קובץ התמונה לקובץ טקסט פשוט או לקובץ WORD או לקובץ PDF. כך נוצרים מספר פורמטים שאמורים לשרת לכאורה אנשים עם מוגבלות.

ואז באים השיתופים

התכתובות בווצאפ וברשתות החברתיות מלאות בשיתופים של תמונות טקסט. אנשים ללא מוגבלות ממהרים לשתף קודם את תמונות הטקסט בלי לתת את הדעת על כך שאנשים עם מוגבלות נחשפים לפרסומים אלו. יתר על כן, מרבית האנשים עם המוגבלות גם לא מתלוננים בדרך כלל מחשש להיחשף או מהחשש לעורר אי נעימות.

ואז מגיעים המתלוננים הסובלים

ונתקלים בתגובות כגון

  • אבל הנגשנו את המסמך ב WORD ו PDF
  • יש לנו אישור נגישות
  • יש לנו אייקון נגישות
  • יש לנו פטור
  • נבדוק מה אפשר לעשות
  • אנחנו יכולים להקריא לכם

כן, חסמי נגישות גם במסמכי WORD ו PDF

אמנם חברות טכנולוגיה גדולות כמו מיקרוסופט, גוגל, אפל, אדובי ועוד משקיעים מאמצים ומשאבים רבים בפיתוח תשתיות נגישות ליצירה ועריכת מסמכים דיגיטליים. ועדיין, גם כיום, בעיות של אי תאימות פורמטים עדיין קיימים במרחב הדיגיטלי.

דוגמאות לבעיות תאימות

באופן כללי ניתן לומר כי גם לאחר שבוצעו במסמך דיגיטלי מסוג WORD או PDF התאמות הנגישות הנדרשות, היישומים השונים ובמיוחד אפליקציות סלולר, אינם מביאים את תכונות הנגישות לידי ביטוי.

וכך, אפליקציית סלולר המאפשרת להציג מסמך WORD או PDF הכולל למשל כותרות וכותרות משנה, לא יציג את הכותרות וכותרות המשנה. העדר התאימות לא מתבטא רק בכותרות וכותרות משנה – אלא במרכיבי נגישות רבים נוספים כגון טבלאות, טקסט חלופי לתמונות, רשימות תבליטים ומספור ועוד.

אז איך בכל זאת לפרסם?

כשמדובר בפרסום לציבור הרחב המתפשט במהירות רבה יותר מנגיף הקורונה, הדרך המיטבית ביותר היא פרסום בפורמט HTML. פשוט להכין את הפרסום באתר אינטרנט כאשר:

  • האתר רספונסיבי כך שיתאים לתצוגה בגדלי מסך שונים
  • שמירה על כללי הנגישות הבסיסיים בכל הנוגע לטקסט, כותרות, טקסט חלופי לתמונות, ניווט מקלדת בין קישורים ומרכיבים אינטראקטיביים ועוד
  • יצירת קישורים נוספים למידע נוסף שנוצר על ידי המפרסם או קישורים חיצוניים לאתרי אינטרנט אחרים.

חשוב להבין שכיום יש פלטפורמות אינטרנט רבות המאפשרות ליצור אתרי אינטרנט ודפי נחיתה ללא תשלום וברמת נגישות גבוהה מאוד.

כולם משתפים ורבים לא קוראים תמונות טקסט

אני מסבירה לעיתים קרובות ששיתוף המידע בדוא"ל, ברשתות חברתיות, בקבוצות ווצאפ ובאמצעים דיגיטליים נוספים, חושפת את המידע למיליוני אנשים. המפרסמים לא יודעים היכן נמצאים אנשים עם מוגבלות הזקוקים להתאמות נגישות ואותם האנשים עם מוגבלות מעדיפים ברובם לא להתבלט ובתוך כך גם לא להתלונן והתוצאה היא שהם מודרים ממידע חיוני או מדיון ושיח שמתפתח בעקבות הפצת מידע חיוני שהוצג בפורמט לא נגיש כמו תמונות טקסט.

לא רק אנשים עם לקויות ראייה ועיוורון זקוקים לפורמטים נגישים

מיתוס נפוץ במיוחד שהוטמע בקרב הציבור בכלל ובמיוחד בקרב חייבים בביצוע התאמות נגישות הוא שהנגשת פורמטים דיגיטליים היא בעיקר לאנשים עם לקויות ראייה ועיוורון. תפיסה זו מוטעית מיסודה והינה כמה דוגמאות

  • גם אנשים עם לקויות ראייה קלות מאוד מתקשים ומתאמצים לקרוא תמונות טקסט.
  • אנשים עם לקויות למידה המתקשים בקריאת טקסט, לא יוכלו לייבא את קובץ תמונת הטקסט לתוכנה המסייעת בהקראה
  • אנשים עם מוגבלות מוטורית קשה המתקשים בתנועה ובשל כך מתקשים לבצע את פעולת ההתקרבות למסך הטלפון, התבלט או המחשב ומתקשים בהנעת אצבעות הידיים בכדי לבצע פעולת Pinch to zoomיתקשו לקרוא תמונות טקסט. וכשמדובר באנשים עם מוגבלות מוטורית עם קשיי ראייה החל מהקלים שבהם, יתקשו יותר.
  • אנשים עם טלפונים חכמים בעלי מסכים קטנים ו/או מסכים בעלי רזולוציות נמוכות, יתקשו עוד יותר לקרוא תמונות טקסט וכשינסו להגדיל אותם, קיים סיכוי שהטקסט יהפוך מטושטש

חשוב גם להבין כי קיימים מקרים רבים בהם לאנשים עם מוגבלות יש לעיתים יותר ממוגבלות אחת. עובדה זו חשובה במיוחד שכן במקרים מסוימים טוענים כי מסמכים מסוימים – במיוחד בפישוט לשוני – מיועדים לאנשים עם מוגבלות קוגניטיבית ואנשים על הספקטרום האוטיסטי. ובכן, גם אנשים עם מוגבלות קוגניטיבית הם לעיתים אנשים עם מוגבלות חושית נוספת וקריאת מסמכים מבוססי תמונות של טקסט לא יהיו אפקטיביים עבורם לרבות הסמלים והאיורים המוצגים בהם.

איפה לפתוח מסמכי WORD ו PDF

התאמות הנגישות שבוצעו במסמכי WORD או PDF יתבטאו באופן המיטבי ביותר

  • בקריאה מהמחשב עם טכנולוגיות מסייעות לרבות תוכנות לסיוע בהקראה ותוכנות קוראות מסך המשמשים אנשים עם לקויות ראייה מתקדמות ועיוורון מוחלט
  • עם תוכנת Adobe Readerעדכנית
  • ב Microsoft Wordבגרסאות מהשנים האחרונות

עוד יתרונות לשימוש בטקסט חי בפורמט HTML

  • חשוב לזכור כי מרבית האנשים ובכללם גם אנשים עם מוגבלות, עושים שימוש תכוף בטלפונים וטבלטים חכמים. ולכן לפרסום ב HTMLתיקני רספונסיבי מבוסס טקסט חי יש יתרון משמעותי.
  • תמונות טקסט אינן מוצגות במנועי חיפוש שכן מנועי חיפוש מתבססים על איסוף מידע מבוסס טקסט חי.
  • כאשר מידע מוצג בטקסט חי ב HTML קל יותר לבצע בו התאמות נגישות נוספות כגון הגדלת גודל הגופן ושינוי מאפייני עיצוב טקסט לרבות הגדרת ניגודיות גבוהה ומצב כהה
  • בלתי אפשרי לתרגם תמונות טקסט לשפות אחרות באמצעות יישומים המיועדים לתרגום טקסט

לסיכום

  • אין להשתמש בתמונות של טקסט ובמיוחד להעברת מידע חיוני
  • כן ניתן להשתמש בתמונות טקסט שהם לוגו או שם מותג כאשר התמונה כוללת טקסט חלופי ברור
  • ככל שהדבר מתאפשר, פרסמו את המידע בפורמט HTML תיקני ורספונסיבי והדבר מתאפשר במרבית אתרי אינטרנט

© כל הזכויות שמורות לאילנה בניש. כל שימוש מסחרי אסור בהחלט.

זקוקים לשירות?

  • אם אתם זקוקים לייעוץ, ליווי בהליך הטמעת הנגישות בשירותי אינטרנט וטכנולוגיות מידע, אני כאן לשירותכם עם ניסיון של מעל לעשור בתחום וכמורשה נגישות שירות משנת 2015, בעבודה מאתגרת ושוטפת עם ארגונים רבים במגזר הציבורי, הפרטי,  השלישי ועבודה עם אנשים עם מוגבלות.
  • השירות שלי כולל: ייעוץ וליווי שוטף, הרצאות והדרכות נגישות, כתיבת אפיוני נגישות לממשקים טכנולוגיים, ביצוע בדיקות נגישות עם כלים אוטומטיים, טכנולוגיות מסייעות לנגישות, בדיקות ברמת קוד המקור ובשיתוף עם אנשים עם מוגבלות, מתן הנחיות מקצועיות למתכנתים, מעצבים ועורכי תוכן, מתן ייעוץ  ללשכות משפטיות, מנהלי פרויקטים ועוד.
  • הליך ייעוץ וליווי בהתאמות נגישות לשירותי אינטרנט בהתאם לחוקים, לתקנות ולתקני הנגישות הרלוונטיים (וללא תוספי נגישות!)
  • מוזמנים לפנות אלי באמצעות טופס צור קשר באתר

 

 

%d בלוגרים אהבו את זה: