בישראל רווחת תופעה מאוד מטרידה. ארגונים רבים הפועלים אגב גם בתחומי הנגישות מפיקים הזמנות לאירועים בפורמטים המקשים על אנשים עם מוגבלות ובמיוחד עבור אלה הזקוקים לסיוע בהגדלה ובהקראה לקרוא ובכך גורמים לאנשים רבים עם מוגבלות עוגמת נפש רבה.
הינה לדוגמה תמונת הזמנה לאירוע של תעסוקה שווה לאנשים עם מוגבלות כמובן

בשרשור התמונה שהגיע אלי, לא הגיע שום קישור – כך שאת ההרשמה ככל הנראה פספסו אנשים רבים עם מוגבלות.
בתמונה זו, מעבר לכך שהיא תמונת טקסט, גם יחס הניגוד בחלקים מסוימים בתמונה לא תקין. כך שאדם עם לקות ראייה יתקשה עוד יותר שלא לדבר על אנשים שהם עיוורי צבעים.
הפורמט הנפוץ – תמונות של טקסט
איך זה קורה?
- הארגון מחליט על אירוע, מארגן ומתארגן
- ההזמנה לאירוע נכתבת קודם כל בקובץ מבוסס טקסט חי
- המעצב הופך את הקובץ הזה לתמונת טקסט והיא זו שמופצת לקהל הרחב – באמצעות הודעות דואר אלקטרוני, ברשתות החברתיות בקרב משתמשים וקבוצות ווצאפ
והינה מגיעים המתלוננות והמתלוננים
כשקובץ תמונה מגיע לקבוצה בה משתתפים אנשים עם מוגבלות, יש בניהם שמתלוננים ובצדק, אחרים מנסים לתאר את מה שכתוב בתמונה, אחרים מנסים להמיר את הקובץ ואחרים מתבוננים מהצד ומצקצקים בלשונם.
העניין הוא שאנשים רבים עם מוגבלות אינם מתלוננים. ולמרבה הצער יש אנשים עם מוגבלות שמתלוננים על המתלוננים. כך למשל באחד המקרים קראה לעברי בהודעה קולית בווצאפ אישה עם עיוורון וקראה – אוף, העיוורים המפונקים האלה, שימירו את הקובץ ויפסיקו להתלונן. בתגובה , עניתי לה, כי גם לאחר שתמיר את הקובץ, לא תוכל להירשם מאחר והקישור הוגדר כך שהיא לא תוכל למצוא אותו בקובץ שהומר. מסיבה זו אני טוענת ומתעקשת – יש דברים שאסור לאנשים עם מוגבלות לעשות כמו למשל לבדוק ממשקים שבהם יכולים להיות אלמנטים לא נגישים לתוכנות קוראות מסך ואם לא רואים אותם ולא מגיעים אליהם באמצעות תוכנות קוראות מסך, הרבה מאוד דברים מתפספסים בדרך.
אין להשתמש בתמונות של טקסט כשטכנולוגית ניתן להשתמש בטקסט חי – קריטריון 1.4.5 ב WCAG 2.0 רמה AA
תמונות של טקסט יוצרות כל כך הרבה חסמי נגישות ושמישות כך שהשימוש בהם משרת רק את המעצבים שראייתם ודאי תקינה והם הכינו את תמונות הטקסט כשהם מתפעלים מיכולות העיצוב שלהם ותו לו.
כך תמונות של טקסט יוצרים חסמי גישות ושמישות
- מקשים על אנשים עם לקות ראייה קלה. כשאלה מנסים להגדיל את תמונות הטקסט, הגופנים הופכים להיות מטושטשים. גם אנשים עם ראייה יחסית תקינה, מרכיבים משקפיים ונוהגים, מתאמצים מאוד מאוד לקרוא את הטקסט בתמונה
- אנשים עם לקויות ראייה ועיוורון, מתקשים עוד יותר במשימה זו. הגדלת תמונת טקסט עם תוכנת הגדלה מקשה מאוד על ההתמצאות בטקסט, חוסר יכולת להתמקד בו ובסופו של דבר לקרוא בו.
- אנשים עם עיוורון מוחלט כלל אינם יכולים לקרוא תמונות של טקסט
אז תמירו או תסתייעו ב AI
יכולות זיהוי טקסט בתמונה של AI ותוכנות המרת טקסט, אינם, ובכל הכבוד אינם מסוגלים להמיר באופן תקין תמונות של טקסט. כך יכול לקרות מצב שבו חלק מהטקסט יומר וחלק יומר אבל בצורה משובשת.
הזמנות מקצועיות ונגישות
אירועים נגישים מתחילים קודם כל באתר אינטרנט נגיש (ללא תוספי נגישות !) הכולל
- עמוד בית של האירוע
- בעיצוב פשוט והכי חשוב רספונסיבי
- חלוקת הנושאים באמצעות כותרות מעוצבות והגדרתם כ h1 עד h6 בהתאמה
- טקסט חלופי לתמונות של שותפים, מרצים ונותני חסויות
- בסמוך לכל הרצאה או מושב, יש קישור לטופס הרשמה נגיש. כך למשל אם האירוע מתקיים ב ZOOM ניתן להגיע לטופס הרשמה נגיש של ZOOM
- בסיום ההרשמה מתקבל עמוד עם אישור ההרשמה, קישורים להוספת האירוע ליומן ואפשרות לחזור לעמוד הבית
- ובנוסף הודעת דואר אלקטרוני גם כן נגישה המאשרת את ההרשמה ומאפשרת להוסיף את האירוע ליומן
- ולבסוף, כמתחייב בישראל, יש לספק מידע בדבר הסדרי הנגישות ודרכי יצירת קשר עם מארגני האירוע במידה ואנשים עם מוגבלות זקוקים להסדרי נגישות
גם מבחינה לוגיסטית, הגיוני לנהוג כך
- אין תלונות כמעט
- אין צורך ליצור אינספור פורמטים
- אין צורך להטריח אנשים עם מוגבלות
- אפשר לעדכן את אתר האירוע בקלות ובמהירות
- חוויית משתמש מוצלחת יותר המגדילה את סיכויי האינטראקציה באתר
- הכול מרוכז במקום אחד אליו ניתן להגיע מכל מקום הן ברמת משתמש הקצה והן ברמת מנהל התוכן
ומהפוסט הקודם שלי בנושא לכבוד ציון יום שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות – חידושים טכנולוגיים בתחום טכנולוגיות מסייעות לנגישות מרחבי העולם הבאתי כדוגמה מספר אתרים המציעים וובינרים בנושאי נגישות דיגיטלית וטכנולוגיות מסייעות.
זקוקים לשירות?
- אם אתם זקוקים לייעוץ, ליווי בהליך הטמעת הנגישות בשירותי אינטרנט וטכנולוגיות מידע, אני כאן לשירותכם עם ניסיון של מעל לעשור בתחום וכמורשה נגישות שירות משנת 2015, בעבודה מאתגרת ושוטפת עם ארגונים רבים במגזר הציבורי, הפרטי, השלישי ועבודה עם אנשים עם מוגבלות.
- השירות שלי כולל: ייעוץ וליווי שוטף, הרצאות והדרכות נגישות, כתיבת אפיוני נגישות לממשקים טכנולוגיים, ביצוע בדיקות נגישות עם כלים אוטומטיים, טכנולוגיות מסייעות לנגישות, בדיקות ברמת קוד המקור ובשיתוף עם אנשים עם מוגבלות, מתן הנחיות מקצועיות למתכנתים, מעצבים ועורכי תוכן, מתן ייעוץ ללשכות משפטיות, מנהלי פרויקטים ועוד.
- הליך ייעוץ וליווי בהתאמות נגישות לשירותי אינטרנט בהתאם לחוקים, לתקנות ולתקני הנגישות הרלוונטיים (וללא תוספי נגישות!)
- מוזמנים לפנות אלי באמצעות טופס צור קשר באתר