מסע בדיקות נגישות

אני מלווה בין היתר, חברה ציבורית ובינלאומית גדולה החייבת בהתאמות נגישות בשירותי האינטרנט שהיא מספקת ובניהם אפליקציות לרשות הציבור. בחודשים האחרונים עמלה החברה וצוותי הפיתוח בפיתוח נגיש של האפליקציה – כשאני מלווה את התהליך בייעוץ ובבדיקות נגישות. במקרים רבים פיתוח מוצר טכנולוגי לרבות אתר אינטרנט או אפליקציה, הוא תהליך מורכב וארוך ובסבב נוסף של פיתוח, קיבלתי גרסה נוספת לבדוק גם למערכת ההפעלה אנדרואיד.

ומעשה שהיה כך היה…

עדכוני תוכנה

אני נוהגת לעדכן את התוכנות שברשותי ולהישאר די מעודכנת. ברוב רובם של המקרים הדברים פועלים לטובת המשתמשים בהיבטי אבטחת המידע, השמישות והנגישות. וכמו בכל כלל, יש גם יוצאים מן הכלל כמו במקרה שאירע אתמול.

ובכן, לאחר עדכון גרסת אנדרואיד למערכת ההפעלה סמסונג, שאפשרה למשתמשים לעדכן לאנדרואיד 11, גם אני עדכנתי. עוד שמחתי על הדברים שקראתי ברשת כי חל שיפור ניכר ב TalkBack קורא המסך של אנדרואיד ששילב מחוות מגע חדשות ולמעשה דומות לאלו של VoiceOver. שמחה ומרוצה התחלתי בבדיקת האפליקציה.

והינה אני מוצאת את עצמי מדווחת על אותם באגים שהיו באפליקציה לפני מספר חודשים. ואני חושבת לעצמי:

  • האם קיבלתי גרסה לא מעודכנת בטעות?
  • לאחר שווידאתי את העניין והסתבר שלא – כלומר כן קיבלתי את הגרסה המעודכנת
  • המשכתי לבדוק, ואני שוב כאמור מדווחת על אותם הבאגים
  • אז רגע, האם צוות הפיתוח פגע בתכונות הנגישות שהיו קודם?
  • וממשיכה את השיח עם אצמי, לא יכול להיות שהם יעשו דבר כזה…

אותות החשד מתגברים: בודקת אפליקציות מובנות במערכת ההפעלה ואפליקציות של גוגל

גם באפליקציות המובנות של מערכת ההפעלה, אין זיהוי רכיבים קריטיים למשתמש בקורא מסך.

בלב הולם אני ניגשת להגדרות קורא המסך TalkBack ועוברת על ההגדרות. אני אכן מגלה כי סמסונג לקחו את קורא המסך של גוגל TalkBack והוסיפו כמה תכונות חדשות או כאלה ששאלו מקורא המסך הקודם שלהם שנקרא Voice Assistant כמו למשל האפשרות להגדיר סמן עקיבה גדול ובולט יותר ובצבעים שונים.

האפשרות להקריא את סוג הרכיב

תוכנות קוראות מסך יודעות לשקף למשתמשים את סוגי הרכיבים בהם נעשה שימוש. כך, תוכנה קוראת מסך יודעת לזהות בין היתר:

  • כותרות ברמות היררכיות שונות
  • קישורים
  • סוגים שונים של פקדי טפסים כגון כפתורי רדיו, תיבות סימון, שדות להזנת נתונים וכד'
  • כפתורים
  • את מצב הרכיב: האם כפתור מכווץ או מורחב, האם תיבת סימון מסומנת או לא, האם כפתור רדיו נבחר או לא.

כל אלה ועוד, הכרחיים בכדי שמשתמש בתוכנה קוראת מסך יוכל להבין, לתפקד ולבצע משימות ביעילות ובשקיפות מול ממשק המשתמש. וכמובן שאותם מנגנונים יסייעו גם למשתמשי מקלדת ללא קורא מסך המסתייעים בניווט מקלדת סטנדרטי או באמצעים חלופיים מתאימים לסוגים שונים של מוגבלות מוטורית בידיים.

בחזרה לפיענוח התעלומה, אני ממשיכה לנווט בנבכי ההגדרות ומוצאת משהו חדש שנקרא – הקראת סוג הרכיב עם אפשרות לכבות או להפעיל כשברירת המחדל היא מופעל.

 

הקראה של סוג הרכיב בגלקסי סמסונג עם אנדרואיד 11 וקורא המסך טוקבק בתצורה המשודרגת של סמסונגרגע, אם זה מופעל אז למה סוגי הרכיבים לא מוקראים?, מה קורה פה?!

עוד בירורים ובדיקות

  • כיבוי של הקראת סוג הרכיב ובדיקת זיהוי רכיבים באפליקציות מובנות וחיצוניות.
  • הפיכת הממשק מעברית לאנגלית ובדיקת זיהוי רכיבים באפליקציות מובנות וחיצוניות.
  • שינוי מנוע טקסט לדיבור ובדיקת זיהוי רכיבים באפליקציות מובנות וחיצוניות.
  • בדיקת זיהוי פקדים בניווט מתוך בורר הרכיבים (מוכר גם כחוגה או Rotter). ואמנם, ניתן לבחור קטגוריית פקדים, ובמקרה של פקדים, אכן ניתן לעבור בין פקדים ולא בטקסט למשל. ועדיין נותרה הבעיה המהותית – סוג הפקד  לא מזוהה. לא רק פקדי טפסים לא מזוהים, גם קישורים לא מזוהים כקישוריםויש לי חשד שגם כותרות לא מזוהות באופן תקין.

והינה עוד שני באגים חמורים

בעודי ניגשת לשנות את מנוע הדיבור במערכת ההפעלה, רשימת נועי הדיבור מופיעה כרשימת כפתורי רדיו לבחירה אחת. קורא המסך  הפעם הקריא Radio button  ואת הערך Check  או Uncheck  בהתאמה. אבל מה שלא מוקרא זה הטקסט המשויך לפקד.

הטקסט ברכיבי כפתורי רדיו בהגדרות מערכת ההפעלה סמסונג לא מזוהים עם קורא המסך טוקבק בגרסתו המשודרגת שיצרה סמסונג

ובעודי ניגשת לבדוק אפליקציות מובנות, מקלידה טקסט בשדה להזנת כתובת דוא"ל או טקסט אחר, הטקסט שהוקלד לא מוקרא. כך יוצא שמשתמש בקורא מסך שמזין טקסט באפליקציות שבדקתי, לא יכול לשמוע את  הטקסט שזה עתה הקליד.

אינני יודעת אם יש עוד באגים בגרסה זו. בכל אופן,  אלה הספיקו לי בכדי להודיע לצוות על הפסקת הבדיקה לאנדרואיד בשלב הזה.

הפורום של גוגל Accessible

אליו שלחתי תיאור של הבעיה וביקשתי ממשתמשים שיש ברשותם מכשירי פיקסל או מערכת הפעלה אנדרואידית טהורה לבדוק את הסוגיה. התשובה הייתה חד משמעית – במערכת ההפעלה אנדרואיד 11 עם TalkBack מקורי, כל סוגי הרכיבים מזוהים באופן תקין ואין זכר לבעיה שהצגתי.

הבעיה היא שכעת במכשירי גלקסי עם מערכת ההפעלה של סמסונג המבוססת על מערכת ההפעלה אנדרואיד ובגרסתה האחרונה 11, לא ניתן להתקין את TalkBack כקורא מסך מקורי ועצמאי של גוגל – כך שמשתמש נאלץ להשתמש בגרסה הזו שסמסונג מספקת – סוף פסוק.

כאמור, התופעה הזו לא קרתה קודם לשדרוג מערכת ההפעלה אנדרואיד לגרסה 11 במכשיר סמסונג גלקסי S20+ וככל הנראה בכל מכשירי סמסונג עם שדרוג לאנדרואיד 11.

ולהלן המסקנות

  • שיבוט מחדש של קורא מסך תקין עם פיצ'רים חדשים של יצרנית אחרת, יצרו ככל הנראה את הבאג הזה
  • הצוותים האמונים על קורא המסך הזה במכשירי גלקסי, ככל הנראה לא בדקו היטב את ההשלכות.
  • לצורכי נגישות או בדיקות נגישות, צריך להשתמש במערכת הפעלה מקורית של אנדרואיד ו IOS עם קורא מסך מקורי או מערכת הפעלה תואמת נגישות עם קורא מסך מקורי של Google TalkBack.
  • (ובגדול, אותו הדבר גם לגבי בדיקות תכונות נגישות נוספות)

 

זקוקים לשירות?

  • אם אתם זקוקים לייעוץ, ליווי בהליך הטמעת הנגישות בשירותי אינטרנט וטכנולוגיות מידע, אני כאן לשירותכם עם ניסיון של מעל לעשור בתחום וכמורשה נגישות שירות משנת 2015, בעבודה מאתגרת ושוטפת עם ארגונים רבים במגזר הציבורי, הפרטי,  השלישי ועבודה עם אנשים עם מוגבלות.
  • השירות שלי כולל: ייעוץ וליווי שוטף, הרצאות והדרכות נגישות, כתיבת אפיוני נגישות לממשקים טכנולוגיים, ביצוע בדיקות נגישות עם כלים אוטומטיים, טכנולוגיות מסייעות לנגישות, בדיקות ברמת קוד המקור ובשיתוף עם אנשים עם מוגבלות, מתן הנחיות מקצועיות למתכנתים, מעצבים ועורכי תוכן, מתן ייעוץ  ללשכות משפטיות, מנהלי פרויקטים ועוד.
  • הליך ייעוץ וליווי בהתאמות נגישות לשירותי אינטרנט בהתאם לחוקים, לתקנות ולתקני הנגישות הרלוונטיים (וללא תוספי נגישות!)
  • מוזמנים לפנות אלי באמצעות טופס צור קשר באתר

 

השאר תגובה

%d בלוגרים אהבו את זה: