מגע ישיר – תכונת נגישות חדשה של VoiceOver ב IOS 14.4

אפל שחררה אמש את גרסת IOS 14.4 עם שיפורי באגים ותכונות חדשות. בהקשר לנגישות  למשתמשי VoiceOver  יש תכונה חדשה שנקראת מגע ישיר שיכולה לשפר את חויית השימוש של חלק ממשתמשי VoiceOver לאנשים עם לקות ראייה מתקדמת  עם שרידי ראייה והמסתייעים ב VoiceOver ולמשתמשים מיומנים הזוכרים את מיקומם של פקדים באפליקציות שונות.

מה זה מגע ישיר?

כאשר משתמש ב VoiceOver מעוניין למשל ללחוץ על כפתור, הוא צריך למצוא את הכפתור באמצעות מחוות מגע ולאחר מכן, להרים את האצבע וללחוץ עליו פעמיים. זה מצריך ממשתמש מוטוריקה עדינה מספיק טובה. במקרים של אנשים מבוגרים יותר או אנשים המתקשים בנוסף לראייה גם בתנועה, הפעולה הזו גורמת לעיתים לטעויות בהקשה – כי בטעות האצבע מפספסת את הכפתור. קיימים מקרים בהם גם משתמשים מיומנים מספיק, בתנאי לחץ או בתנועה, עשויים לפספס הקשות בשל הפעולות הנדרשות להפעלת כפתור. וכן, זה קורה גם לי.

תכונת המגע הישיר מאפשרת למשתמש להגיע לאותו כפתור ובמקום להרים את האצבע בכדי להנחית אותה שוב על הכפתור וללחוץ פעמיים (או לערב אצבע נוספת כשהקודמת מונחת על המסך), ניתן ללחוץ קלות על המסך והכפתור יופעל. הפעולה הזו קרובה יותר לפעולה שמבצע אדם שאינו משתמש ב VoiceOver כשהוא בוחר להפעיל פקד כלשהו כגון כפתור.

הפעלת תכונת מגע ישיר

  • הגדרות
  • נגישות
  • VoiceOver
  • פעולות חוגה
  • מגע ישיר
  • בחירת האפליקציות בהם מעוניינים להפעיל תכונה זו

שלבי הפעלת תכונת מגע ישיר למשתמשי VoiceOver ב IOS 14.4

אפליקציה לדוגמה –  Gmail

כשמגע ישיר כבוי

  • פעולת פתיחת הודעת דואר אלקטרוני חדשה
  • מצריכה ניווט אל הכפתור והקשה כפולה עליו או במקום כלשהו על המסך
  • או לעמוד על פקד עם אצבע אחת ולהניח אצבע נוספת על המסך

כשמגע ישיר פעיל

  • ניתן להגיע לכפתור "אימייל חדש" עם מחוות מגע או במיוחד אם זוכרים את המיקום
  • וכשהאצבע עומדת על הכפתור, לחיצה ממושכת עליו למשך שניה והפקד יופעל

הבדלים  , יתרונות וחסרונות

לדעתי, התכונה מגע ישיר מתאימה יותר למשתמשי VoiceOver שמתבססים על שרידי ראייה או על זיכרון מיקומם של פקדים בממשק האפליקציה. באופן זה ניתן להפעיל יישומים בקלות רבה יותר. מגע ישיר מאפשר להגיע ישירות לפקד ולהפעיל אותו ישירות ע"י לחיצה קצרה של שניה והרמת האצבע מהפקד.

במקרים בהם אין שרידי ראייה או שמדובר באפליקציה חדשה שצריך ללמוד ולהתרגל אליה,  דווקא ניווט באמצעות מחוות מגע של החלקה מימין לשמאל או ההפך בהתאם לשפת האפליקציה, והקשה כפולה על הפקד או הפעלת  מחוות מגע נוספות, עשויים להתאים במקרים כאלה.

למגע ישיר יש בעיני חסרון מסוים והוא שכאשר הפוקוס נמצא על פקד מסוים, והאצבע לא נמצאת בדיוק על הפקד או במקום אחר במסך, לחיצה ממושכת לשנייה ושחרור לא מפעילה את הפקד. ייתכן וצריך לשקול להפעיל את הפונקציונליות הזו בהמשך.

ומצאתי גם באג

טוב, הקטע הזה של למצוא באגים בממשקי משתמש הוא כבר חלק מעבודתי היומיומית. והינה גם כאן, בתכונת המגע הישיר של IOS מצאתי באג. לאחר שבוחרים באפליקציות מתוך רשימת האפליקציות, חוזרים אחורה למסך הקודם או סוגרים את אפליקציית ההגדרות, חזרה שוב לרשימת האפליקציות באפשרויות מגע ישיר, לא יציגו את האפליקציות שנבחרו לא מבחינה ויזואלית ולא ל VoiceOver – כך שלמעשה על פניו נראה שאף אפליקציה לא נבחרה. בפועל בכל אופן, עושה רושם שכן ניתן להמשיך ולהפעיל תכונה זו באפליקציות שכבר נבחרו קודם.

עדכון הפוסט ב 29.01.2021

מסתבר שלאחר שאנשים שהם משתמשי VoiceOver ניסו להשתמש בתכונה זו, חלקם גילו שהיא לא עובדת. העברנו בנינו רשמים מניסיונות שונים. גם שני אנשים שיש ברשותם את אותו המכשיר, עם אותה מערכת הפעלה, ואותן הפעולות המתבקשות להפעלת תכונת מגע ישיר, ובכל זאת, אצל אחד התכונה פועלת כצפוי ואצל השני לא. והמסקנה המתבקשת היא שצוותי אפל האמונים על פיתוח הפיצ'ר הזה, צריכים לשפר את חוויית השימוש בו כך שתתאים לכל סוגי המכשירים.

זקוקים לשירות?

  • אם אתם זקוקים לייעוץ, ליווי בהליך הטמעת הנגישות בשירותי אינטרנט וטכנולוגיות מידע, אני כאן לשירותכם עם ניסיון של מעל לעשור בתחום וכמורשה נגישות שירות משנת 2015, בעבודה מאתגרת ושוטפת עם ארגונים רבים במגזר הציבורי, הפרטי,  השלישי ועבודה עם אנשים עם מוגבלות.
  • השירות שלי כולל: ייעוץ וליווי שוטף, הרצאות והדרכות נגישות, כתיבת אפיוני נגישות לממשקים טכנולוגיים, ביצוע בדיקות נגישות עם כלים אוטומטיים, טכנולוגיות מסייעות לנגישות, בדיקות ברמת קוד המקור ובשיתוף עם אנשים עם מוגבלות, מתן הנחיות מקצועיות למתכנתים, מעצבים ועורכי תוכן, מתן ייעוץ  ללשכות משפטיות, מנהלי פרויקטים ועוד.
  • הליך ייעוץ וליווי בהתאמות נגישות לשירותי אינטרנט בהתאם לחוקים, לתקנות ולתקני הנגישות הרלוונטיים (וללא תוספי נגישות!)
  • מוזמנים לפנות אלי באמצעות טופס צור קשר באתר

 

%d בלוגרים אהבו את זה: