תקנה 35 בסימן ג שירותי האינטרנט בתקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, אומרת במפורש בתקנה 35ה כי חובה שהצהרת הנגישות תהייה ממוקמת במקום בולט. הדרישה הזו מסתבר גורמת ללא מעט אנטגוניזם בקרב חייבים בהנגשת שירותי האינטרנט שלהם.
המושג בולט
בולט פירושו שהוא ניכר לעין, בולט על פני עצמים אחרים, ממוקם גבוהה בהיררכיה ומונחים דומים אחרים. הינה הגדרה מילונית אחת שמצאתי ברשת.
האנטגוניזם והקונפליקט
בעלי אתרים עוסקים רבות במיתוג, עיצוב, קונספט ואסטרטגיה. גם אם נגישות חשובה עבורם בארגון, רבים מהם עדיין מתנגדים ברוב תוקף למיקומה של הצהרת הנגישות במקום בולט – באופן שיבהיר למשתמש חד משמעית שזוהי הצהרת הנגישות באתר ושהיא בולטת. גם בעלי אתרים שקיבלו צו נגישות מנציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, מתנגדים למקם את הצהרת הנגישות במקום בולט. חלקם נכנעים בדקה התשעים ותשע אבל יש גם כאלה שלא. אם למשל אתר האינטרנט מציג קולקציית לבני נשים רומנטית, להכניס את המילים הצהרת נגישות במקום בולט – זה כן פוגע במיתוג ות'אמת גם קצת חסר טקט – וזו דעתי האישית ולא בשום אופן פרשנות של התקנות.
אבל תראי, באתרים ממשלתיים רבים הצהרת הנגישות לא ממוקמת במקום בולט
נכון אני עונה, זה עדיין לא אומר שהאתר עומד בסעיף הזה של התקנות .
אז תתני לנו אישור?
לא !
אולי קצת הגזימו עם זה?
כאן אני מביעה את דעתי האישית ובכל מקרה לשון החוק ו/או התקנות מחייבים.
אני נוטה לקבל את הטענה שהמילים הצהרת נגישות יהיו בולטים באתר אינטרנט. זה בהחלט עשוי לפגוע במיתוג, באסטרטגיה, בקונספט וכו'.
הצעה למיקום הצהרת הנגישות כך:
- במעטפת הראשית באתר: הצהרת הנגישות יכולה להיות ממוקמת באזור הקישורים העליון לצד הקישורים לרשתות חברתיות, טלפון, בתפריט הראשי בפוטר וכד'.
- הצהרת הנגישות חייבת לכלול קישור לעמוד הסדרי נגישות.
- שני אלה צריכים להיות נגישים לטכנולוגיות מסייעות לנגישות ולעמוד בכל דרישות WCAG 2.0 לרמה A ו AA
שמירה על אחידות בזיהוי, במיקום ובעיצוב
בקלאסיקה של כללי חוויית משתמש עליהם לומדים בקורסים אקדמיים קלאסיים בתחום, שמירה על אחידות בזיהוי, במיקום, בעיצוב וכללים נוספים כמו ארגון מרחבי, ארגון בגושים ועוד, הם אבני דרך בשמישות – ולא רק בשמישות אלא בנגישות ויש בהם היגיון רב.
במסמך הנחיות WCAG יש שני קריטריונים חשובים שעוסקים בחלק מהנקודות שציינתי
מנגנוני ניווט החוזרים ומופיעים בדפי רשת רבים בתוך סדרה של דפי רשת, יופיעו בכל פעם באותו סדר יחסי, אלא אם המשתמש יזם שינוי .
מרכיבים שיש להם תפקודיות זהה בסדרה של דפי רשת יהיו ניתנים לזיהוי באופן עקבי
מסקנתי האישית
אם היו מקפידים על שני הקריטריונים שהזכרתי קודם ככללי אצבע למיקום וזיהוי הצהרת נגישות ופרסום הסדרי נגישות, וכל עוד שומרים בנוסף על עמידה בקריטריונים רלוונטיים נוספים מתוך מסמך הנחיות WCAG 2.0 לרמה A ו AA הייתי מקבלת את זה. כל עוד אדם עם מוגבלות יידע שבכל פעם הוא יוכל לאתר את הקישורים הללו באותו מיקום, באותו עיצוב, כאותם רכיבים בקוד – זוהי דרך מקובלת בהחלט.
זקוקים לשירות?
- אם אתם זקוקים לייעוץ, ליווי בהליך הטמעת הנגישות בשירותי אינטרנט וטכנולוגיות מידע, אני כאן לשירותכם עם ניסיון של מעל לעשור בתחום וכמורשה נגישות שירות משנת 2015, בעבודה מאתגרת ושוטפת עם ארגונים רבים במגזר הציבורי, הפרטי, השלישי ועבודה עם אנשים עם מוגבלות.
- השירות שלי כולל: ייעוץ וליווי שוטף, הרצאות והדרכות נגישות, כתיבת אפיוני נגישות לממשקים טכנולוגיים, ביצוע בדיקות נגישות עם כלים אוטומטיים, טכנולוגיות מסייעות לנגישות, בדיקות ברמת קוד המקור ובשיתוף עם אנשים עם מוגבלות, מתן הנחיות מקצועיות למתכנתים, מעצבים ועורכי תוכן, מתן ייעוץ ללשכות משפטיות, מנהלי פרויקטים ועוד.
- הליך ייעוץ וליווי בהתאמות נגישות לשירותי אינטרנט בהתאם לחוקים, לתקנות ולתקני הנגישות הרלוונטיים (וללא תוספי נגישות!)
- מוזמנים לפנות אלי באמצעות טופס צור קשר באתר