השפה המגדרית החדשה פוגעת בזכותם החוקית של אנשים עם מוגבלות לנגישות
בטענה לשוויון מגדרי פותחה לאחרונה כתיבה בגופן חדש. המטרה היא לכלול במילה אחת סימנים שמטרתם להציג מילה אחת לשני המגדרים. שתפנה הן לנשים והן לגברים.ובכל הכבוד לשוויון מגדרי אותו אני מעריכה מאוד, הכתיבה הזו פוגעת קשות במגוון רחב של אנשים לרבות אנשים ונשים עם מוגבלות נראית ולא נראית ואסור לתת לה להתפשט ללא חשיבה מעמיקה והנגשת הכתיבה הזו לכל האוכלוסיות והמצבים שאפרט בהמשך ושלדעתי יכולים להינזק מכתיבה בגופן זה.
האנשים שיכולים להיפגע משימוש בגופן מגדרי
- אנשים מבוגרים
- עולים חדשים
- ילדים שרק מתחילים לקרוא
- אנשים עם לקויות ראייה
- אנשים עם לקויות ראייה המסתייעים בתוכנות לסיוע בהקראה
- אנשים עם עיוורון מוחלט המסתייעים בתוכנות קוראות מסך
- אנשים עם קשיי קריאה
- אנשים עם מוגבלות קוגניטיבית
דוגמה לפסקה בשפה המגדרית
"…ברוכ הבא! עברית רב־מגדרית היא מערכת של אותיות עבריות חדשות, המאפשרות קריאה וכתיבה רב־מגדריות. ההקלדה חופשית – גם את יכול להתנסות בעצמך ממש כאן! הקליקו על סימן השאלה בתפריט העליון, לחצו על כל אחת מהאותיות בחלונית כדי לגלות מהו קיצור המקלדת שלה ולדוגמאות, ואחר כך לחצו על טקסט זה ונסו שיפט + אות…".
כשהעתקתי את טקסט הפסקה מהאתר, הבחנתי בכך ש Microsoft Word לא מזהה את התווים המוצגים בתמונה הכוללת התווים של השפה המגדרית

שלהבנתי כן מופיעים בתמונה שצילמתי מהאתר. בנוסף לכך, גם בעורך ה WordPress שלי התווים האלה לא מוכרים

דוגמאות-לסימנים-בשפה-המגדרית שאינם נגישים לתוכנות קוראות מסך או לתוכנות לסיוע בהקראה
חסמי נגישות וסכנות אפשריות
- בלתי אפשרי לשנות בשלב זה סדרי עולם ולהכריח את כל האנשים והטכנולוגיות לקרוא בשפה הזו
- שילוט הכרחי להכוונה ולהתמצאות בשפה כזו עשוי להיות לא מובן, מבלבל, , ומתסכל.
- מנועי דיבור בשפה העברית לא יקריאו את הטקסט באופן תקין. הדבר עשוי להשפיע גם על תוכנות ניווט המסתמכות על הקראה קולית של הרחובות והמידע הנוסף בדרכים
- הסתמכות על שילוט בשפה המגדרית עשוי לגרום למצבים מתסכלים של חוסר הבנה והתמצאות במרחב
- הסתמכות על שילוט כזה בדרכים, עשוי לפגוע בנוסעים בדרכים לרבות נהגים.
- לאנשים עם מוגבלות המסתייעים באמצעי עזר להקראת טקסט ייגרם במפורש נזק קוגניטיבי ורגשי.
במקום להמציא גופן לשפה מגדרית
במקום להמציא שפה מגדרית המייצרת כל כך הרבה חסמי נגישות לאנשים בכלל ולאנשים עם מוגבלות בפרט, עם סמלים חדשים המשבשים את הקריאה לטכנולוגיות מסייעות רבות, לא היה פשוט יותר ליצור אלגוריתם ממוחשב כך, שכאשר ייכתבו מילים בלשון זכר, תיכתב המילה בלשון נקבה וההפך– כן גברותיי ורבותיי, ממש כך. כל כך קל ופשוט, מכבד ומכיל יותר, נגיש ושמיש יותר לקריאה. באופן אישי, לי אין בעיה להמשיך ולהשתמש בלשון זכר רבים כשמדובר בכתיבה המיועדת לנשים ולגברים ואני מקווה שלגברים לא יפריע להשתמש בלשון נקבה גם אם הכתיבה מיועדת לגברים.
בהזדמנות זו חשוב לציין כי טכנולוגיות מסייעות רבות מקשות מאוד על קוראים כאשר הן פוגשות מילים המציינים את הסימן / לציון גברים ונשים. מעבר לכך, כתיבה בצורה כזו יוצרת עומס על הכותבים עצמם וזו עוד סיבה לא להשתמש בכתיבה מגדרית – כתיבה כזו פוגעת פשוט בכולם וחשוב לזכור שהיא יוצרת חסמי נגישות לאנשים עם מוגבלות ולאנשים המגיעים מקבוצות אוכלוסיה שונות.
זקוקים לשירות?
- אם אתם זקוקים לייעוץ, ליווי בהליך הטמעת הנגישות בשירותי אינטרנט וטכנולוגיות מידע, אני כאן לשירותכם עם ניסיון של מעל לעשור בתחום וכמורשה נגישות שירות משנת 2015, בעבודה מאתגרת ושוטפת עם ארגונים רבים במגזר הציבורי, הפרטי, השלישי ועבודה עם אנשים עם מוגבלות.
- השירות שלי כולל: ייעוץ וליווי שוטף, הרצאות והדרכות נגישות, כתיבת אפיוני נגישות לממשקים טכנולוגיים, ביצוע בדיקות נגישות עם כלים אוטומטיים, טכנולוגיות מסייעות לנגישות, בדיקות ברמת קוד המקור ובשיתוף עם אנשים עם מוגבלות, מתן הנחיות מקצועיות למתכנתים, מעצבים ועורכי תוכן, מתן ייעוץ ללשכות משפטיות, מנהלי פרויקטים ועוד.
- הליך ייעוץ וליווי בהתאמות נגישות לשירותי אינטרנט בהתאם לחוקים, לתקנות ולתקני הנגישות הרלוונטיים (וללא תוספי נגישות!)
- מוזמנים לפנות אלי באמצעות טופס צור קשר באתר
מה שאנשים לא מבינים, ששפה כללית בעברית, היא לא לשן זכר. היא לשון רבים.
זאת אומרת, אין כאן אפליה כלפי נשים, להפך.
רק לנשים יש שפה יחודית ולגברים לא.
פוסט מבורך ושפוי. מחזק את ידייך.