תכונות נגישות חדשות ב IOS 15 לאנשים עם לקויות ראייה

החודש השיקה Apple רשמית את גרסת IOS 15 ואיתה מגיעות תכונות נגישות חדשות ומרעננות במיוחד לאנשים עם לקויות ראייה ואת חלקן אותן אסקור בקצרה הרשומה זו.

התאמה לפי יישום

תכונת נגישות זו היא אחת התכונות שאהבתי במיוחד. היא מאפשרת להגדיר התאמות נגישות לכל יישום בנפרד. מאחר ואפליקציות שונות מגיעות בעיצובים שונים שחלקם לא מותאמים לאנשים עם לקויות ראייה  מסוימות, ניתן להגדיר ברמת מערכת ההפעלה של IOS  התאמות נגישות המתייחסות בעיקר לעיצוב הממשק והתאמתו לצורכי נגישות שונים. לאחר ביצוע התאמות הנגישות, הן יישמרו עבור כל אפליקציה בנפרד מבלי שהמשתמש יצטרך בכל פעם להגדיר מחדש.

בכדי להתאים תכונות נגישות לאפליקציות נבחרות יש לבצע את השלבים הבאים:

  1. פתיחת הגדרות נגישות
  2. גלילית המסך לסוף – עד שמגיעים לאפשרות ""הגדרה לפי יישום"
  3. בחירה באפשרות "הוספת את יישום"
  4. בחירת היישומים עבורם מעוניינים להגדיר תכונות נגישות
  5. היישום הנבחר יתווסף לרשימת היישומים. יש ללחוץ עליו בכדי להציג את תכונות הנגישות שניתן להכיל עליו

דוגמאות לתכונות נגישות שניתן להכיל על יישום

  • תצוגה וגודל המלל
  • מלל עבה
  • מלל גדול יותר
  • הדגשת כפתורים
  • הקטן שקיפות – לשיפור הניגודיות על ידי הפחתת השקיפות והטשטוש ברקע
  • הגדל ניגודיות – להגברת הניגודיות בין צבע הטקסט לצבע הרקע
  • היפוך חכם – מחליף את צבעי הרקע והחזית בהיפוך צבעים למעט תמונות ופרטי מדיה
  • הפחתת תזוזות בממשק המכשיר לרבות אפקט תנועה לאייקונים

הינה כך למשל נראית אפליקציית אלי-אקספרס לאחר הגדרות נגישות מותאמות ליישום

תמונת מוצר מאפליקציית אלי-אקספרס לאחר הגדרת תכונות נגישות ליישום
תמונת מוצר מאפליקציית אלי-אקספרס לאחר הגדרת תכונות נגישות ליישום

כמה הצעות לשיפורים

  • יש אנשים עם לקות ראייה המסתייעים גם ב VoiceOver באפליקציות מסוימות. כדאי לשקול להוסיף לשם את האפשרות שהיישום ייפתח עם VoiceOver
  • אפשר לקצר תהליכים של תכונות נגישות שיש להם שני מצבים – פעיל או כבוי. אם כברירת מחדל האפשרות היא כבוי, אז האפשרות הנוספת תהייה פעיל.
  • אפשר להוסיף גם את תכונת "הקטן את נקודת הלבן"
  • לאפשר לסירי להחזיר לרגע את הגדרות ברירת המחדל – כלומר, לבטל ולהחזיר את תכונות הנגישות המותאמות אישית.

הבהרה חשובה

באפשרויות הגדרה לפי יישום, בתכונות הנגישות שבמערכת ההפעלה IOS 15 אין אפשרות לתקן נגישות למשתמשי תוכנה קוראת המסך voiceOver, משתמשי צגי ברייל ואנשים עם מוגבלות מוטורית המסתייעים באמצעי ניווט בממשקי משתמש. פירוש הדבר הוא שאם באפליקציה יש למשל פקדי טפסים, כפתורים או קישורים שאינם  מוגדרים כראוי או  שלא ניתן לנווט עם אמצעי עזר בין האלמנטים השונים בממשק המשתמש או   שסדר הניווט לא תקין או שאינו כלל מתאפשר-  לא ניתן לתקן את הליקויים הללו ונוספים באפשרויות הגדרה לפי יישום. בכל זאת, יש תיקונים שחובה להקפיד לבצע ברמת הקוד ושבלעדיהם, מערכות ההפעלה לא יכולות לתקן נכון לעת כתיבת מילים אלו. עוד נקודה שחשוב לזכור היא שאפשרויות להתאמת ממשק המשתמש מבחינה ויזואלית, קיימים  כבר שנים רבות. הם אמנם הולכים משתפרים  ומיושמים בדרכים יעילות יותר על יישומים וטוב שכך.

לראות את הסביבה טוב יותר עם אפליקציית זכוכית מגדלת

בגרסאות קודמות של IOS זכוכית מגדלת הייתה תכונת נגישות מובנית שניתן היה להפעיל ממרכז הבקרה, להקצות הפעלה באמצעות כפתור הבית  או לבקש מסירי להפעיל  את זכוכית מגדלת. ב IOS 15 זכוכית המגדלת הוגדרה כאפליקציה עצמאית עם אייקון משלה שניתן למקם על מסך הבית.

אם לומר את האמת, אפליקציית זכוכית המגדלת פשוט נהדרת ויכולה בהחלט לשמש כטמ"ס נייד (CCTV) או כמצלמה המאפשרת ZOOM הרבה מעבר למה שמאפשרת המצלמה הרגילה.

  • הגדלה: באופן כללי כשפותחים את האפליקציה, כבר רואים שיפור ברמת ההגדלה גם כשהיא מוגדרת על 0.
  • ניתן להגדיל עד פי 32 כך שאנשים עם לקויות ראייה בינוניות או מתקדמות אך עם שרידי ראייה פונקציונליים, יכולים בהחלט להסתייע באפליקציה הזו בכדי לסקור אובייקטים במרחב.
  • מסננים: למרבה הצער אין במסננים כתב לבן על רקע שחור שמתאים לאנשים עם לקות ראייה מתקדמת. יש מסנני צבע רבים אחרים כגון כתב צהוב על רקע כחול, כתב לבן על רקע כחול, כתב צהוב על רקע שחור ועוד. ניתן להגדיר בהגדרות היישום את מסנני הצבע המועדפים שיופיעו בממשק הראשי של אפליקציית זכוכית המגדלת.

תמיכה במצלמה קדמית

כעת אפליקציית זכוכית המגדלת תומכת במצלמה קדמית ואחורית. ניתן לבחור במצלמה קדמית בכדי שתשמש כמראה למשל.

טיפ לשמירת תמונות מסך מוגדלות

כברירת מחדל, כאשר מגדילים תמונות באפליקציית זכוכית המגדלת, לא ניתן  לשמור את התמונות המוגדלות. אני לא יודעת אם האפשרות הזו לא מוצעת מלכתחילה או שמדובר בבאג זמני. כך או כך , חבל כי בסופו של דבר ניתן לבצע צילום מסך של תמונה מוקפאת ולשמור בגלריית התמונות.

הים ממרחק של חצי קילומטר - צילום מהמרפסת בביתי
הים ממרחק של חצי קילומטר – צילום מהמרפסת בביתי

כמה תובנות שחשוב להבין לגבי הגדלה

  1. איכות התמונה מושפעת בין היתר ממאפייני המכשיר וללא ספק ככל שגודל המסך גדול יותר, כך רואים את התמונה טוב יותר.
  2. ככל שמגדילים יותר, נדרשת קוארדינציה עדינה יותר בכדי להתמקד באובייקט המוגדל.
  3. עם יכולות הגדלה כמו של אפליקציית זכוכית המגדלת, תלמידים עם לקות ראייה למשל יכולים לראות את הכתוב על הלוח טוב יותר כמו גם עצמים קטנטנים כגון חרקים בהם עוסקים בשיעורי מדעים.
  4. ככל שמגדילים יותר כך קשה יותר להחזיק את המכשיר למשך זמן רב יותר. הדבר נכון במיוחד כשמדובר באנשים מבוגרים יותר שהקואורדינציה העדינה שלהם נפגעת.
  5. יהיה מדהים אם היו משקפיים שדרכם ניתן היה לראות את האובייקטים בסביבה עם אפליקציית זכוכית המגדלת.

חיים נגישים יותר עם מכשירי האייפון

  • כל תכונות הנגישות הוותיקות, המשופרות והחדשות בהחלט הופכים את השימוש במכשיר האייפון לכלי לסיוע בנגישות בחיי היום יום.
  • קשה לי לתאר את חיי היום יום שלי ללא מכשיר אייפון עם כל תכונות הנגישות הנפלאות שמציעה מערכת ההפעלה IOS כשבכל גרסה יש תכונות נגישות חדשות או משופרות.
  • ועם זאת, עדיין יש לא מעט באגים בחלק מהממשקים של מערכת ההפעלה IOS וללא ספק ההקראה בשפה העברית, ובמיוחד כשמדובר בהקראת מסמכים דיגיטליים, עדיין משובשת בחלק מהממשקים ולפיכך מצריכה תיקונים בכדי להפוך את מערכת ההפעלה IOS ליותר נגישה.

 

זקוקים לשירות?

  • אם אתם זקוקים לייעוץ, ליווי בהליך הטמעת הנגישות בשירותי אינטרנט וטכנולוגיות מידע, אני כאן לשירותכם עם ניסיון של מעל לעשור בתחום וכמורשה נגישות שירות משנת 2015, בעבודה מאתגרת ושוטפת עם ארגונים רבים במגזר הציבורי, הפרטי,  השלישי ועבודה עם אנשים עם מוגבלות.
  • השירות שלי כולל: ייעוץ וליווי שוטף, הרצאות והדרכות נגישות, כתיבת אפיוני נגישות לממשקים טכנולוגיים, ביצוע בדיקות נגישות עם כלים אוטומטיים, טכנולוגיות מסייעות לנגישות, בדיקות ברמת קוד המקור ובשיתוף עם אנשים עם מוגבלות, מתן הנחיות מקצועיות למתכנתים, מעצבים ועורכי תוכן, מתן ייעוץ  ללשכות משפטיות, מנהלי פרויקטים ועוד.
  • הליך ייעוץ וליווי בהתאמות נגישות לשירותי אינטרנט בהתאם לחוקים, לתקנות ולתקני הנגישות הרלוונטיים (וללא תוספי נגישות!)
  • מוזמנים לפנות אלי באמצעות טופס צור קשר באתר

 

השאר תגובה

%d בלוגרים אהבו את זה: