הניתוח הצליח אבל החולה מת – בתאריכון לא נגיש

באתרי אינטרנט רבים מופיעים תאריכונים המשמשים מגוון רחב של פעולות. במקרים רבים מאוד ומחייבים מאוד, תאריך הוא שדה חובה ובלעדיו אי אפשר להמשיך לשלב הבא. לפני מספר חודשים הושק שירות ציבורי חשוב ביותר באתר אינטרנט חשוב ביותר. באתר הזה הוטמע תוסף נגישות – אבל מעבר לכך, כל האתר הזה פגום ברמת חוויית המשתמש והנגישות למשתמשי תוכנות קוראות מסך, משתמשי מקלדת ללא קורא מסך ואנשים מבוגרים שהידיים שלהם קצת רועדות בזמן הקלקה ריחוף עכבר וניסיון למקד את סמן העכבר על קישור.

כשבדקנו את האתר הזה גילינו עד מהרה כי האתר לא נגיש ופקד התאריך בו לא נגיש כלל. התלוננו ולאחר כמה חודשים של המתנה נמסר לנו שהרכיב תוקן. אחד ממכריי שבדק את הרכיב לאחר התיקון לכאורה, שהוא אדם עם עיוורון שנולד לפני שנים רבות מאוד אמר לי על שדה התאריך – הניתוח הצליח אבל החולה מת.

פקדי תאריכים נגישים

צריכים לעמוד לפחות בקריטריונים הבאים לנגישות

  • הטקסט המופיע ברכיב התאריכון צריך להיות ביחס ניגוד מינימום בהתאם לקריטריון WCAG 2.0 SC 1.4.3 Contrast (Minimum] AA
  • צריכים להיות נגישים למשתמשי מקלדת עם וללא תוכנה קוראת מסך בהתאם לקריטריון WCAG 2.0 SC 2.1.1 Keyboard A
  • אפקט ויזואלי שונה לרכיבים אינטראקטיביים במוקד המקלדת בהתאם לקריטריון WCAG 2.0 SC 2.4.7 Focus Visible AA

עוד שתי הערות

  • במקרים מסוימים יהיו קריטריונים נוספים שיהיה צורך לעמוד בהם.
  • אין חובה להגדיר שדה קלט פתוח להזנת התאריך – השדה בו נרשם התאריך יכול להיות מוגדר לקריאה בלבד וזה אומר שהתאריך שייבחר רק יופיע בשדה.

ואינסוף הקשות מקלדת

במקרים רבים, מסיבה לא ברורה ומקובעת למדי, נוהגים להגדיר את השדה בו נרשם התאריך כשדה לקריאה בלבד. במקרה זה מה שיקרה לאנשים עם מוגבלות שהם משתמשי מקלדת עם וללא קורא מסך זה כך"

  • כאבי תופת" אדם עם מוגבלות מוטורית בידיים כמו למשל במקרים של שיתוק מוחין, ניוון שרירים ומצבים רפואיים קשים, יסבול מכאבי תופת בידיים בעוד הקשות המקלדת במעבר על שנים, חודשים וימים יימשך ויימשך. ככל שמדובר באדם מבוגר יותר, כך מספר ההקשות יהיה רב יותר ועשוי להגיע למאות הקשות ברכיב אחד להזנת תאריך.
  • מוטוריקה עדינה: סמן עכבר בורח" במקרים רבים רכיבי התאריכונים קטנים מאוד וכך גם מספרי החודשים, השנים והימים. אנשים מבוגרים שהמוטוריקה העדינה שלהם כבר לא משהו, יתקשו מאוד למקד את העכבר על קישור מסוים. זה בהכרח יצריך מהם כל הזמן לנסות ולכוון את סמן העכבר על הרכיב והוא מצידו יחמוק מטווח הלחיצה המזערי שהוגדר לכל אלמנט המייצג יום, חודש או שנה ברכיב התאריכון.
  • לגרום לקורא מסך לקרוס: אנשים עם עיוורון המסתייעים בתוכנות קוראות מסך, יצטרכו אף הם להקיש מאות פעמים בכדי להזין את תאריך הלידה שלהם. במקרים רבים תוכנה קוראת מסך פשוט קורסת, מופעלת מחדש ומטבע הדברים יוצאת במקרים רבים מחלון הדפדפן הפעיל ומתמקדת בשורת המשימות עם הפעלתה מחדש. וגם אם המשתמש יחזור לדפדפן, רוב הסיכויים שמוקד המקלדת יהיה מחוץ לרכיב התאריכון ואז צריך להתחיל את כל הניווט מההתחלה.

ועל זה אמר לי ידידי – הניתוח הצליח והחולה מת. אני לא מתכוון להתעסק עם האתר הזה יותר.

חופש הקלדה

אני לא מבינה באמת מה עובר למפתחים ומעצבי אתרים בראש כשהם מגדירים שדה של הזנת תאריך כשדה לקריאה בלבד ומענים את המשתמשים עם וללא מוגבלות. תדעו לכם, שפשוט לא חושבים עליכם טובות בלשון ההמעטה בזמן כל ההקשות הללו.

אפשר פשוט להגדיר שדה להזנת טקסט התאריך, עם תווית ויזואלית מתאימה ומקושרת לפקד, עם דוגמת הפורמט המבוקש ב Placeholder – אין יותר פשוט מזה גם ברמת הפיתוח וגם ברמת חוויית המשתמש.

אם הקלט שהוזן שגוי, אפשר מייד להקפיץ טקסט מסייע לצד הפקד להזנת התאריך. הטקסט המסייע יבהיר למשתמש כי פורמט התאריך שהוזן צריך להיראות "כך". את הטקסט המסייע לצד הפקד אפשר לקשר עם aria-describedby בכדי שיוקרא גם לעיוורים מוחלטים המסתייעים בתוכנות קוראות מסך.

והינה כך יוצרים חוויית משתמש הרבה יותר טובה, נגישה ומכבדת את כולם ועושים עוד צעד למניעת אפליה במתן שירות ציבורי.

 

זקוקים לשירות?

  • אם אתם זקוקים לייעוץ, ליווי בהליך הטמעת הנגישות בשירותי אינטרנט וטכנולוגיות מידע, אני כאן לשירותכם עם ניסיון של מעל לעשור בתחום וכמורשה נגישות שירות משנת 2015, בעבודה מאתגרת ושוטפת עם ארגונים רבים במגזר הציבורי, הפרטי,  השלישי ועבודה עם אנשים עם מוגבלות.
  • השירות שלי כולל: ייעוץ וליווי שוטף, הרצאות והדרכות נגישות, כתיבת אפיוני נגישות לממשקים טכנולוגיים, ביצוע בדיקות נגישות עם כלים אוטומטיים, טכנולוגיות מסייעות לנגישות, בדיקות ברמת קוד המקור ובשיתוף עם אנשים עם מוגבלות, מתן הנחיות מקצועיות למתכנתים, מעצבים ועורכי תוכן, מתן ייעוץ  ללשכות משפטיות, מנהלי פרויקטים ועוד.
  • הליך ייעוץ וליווי בהתאמות נגישות לשירותי אינטרנט בהתאם לחוקים, לתקנות ולתקני הנגישות הרלוונטיים (וללא תוספי נגישות!)
  • מוזמנים לפנות אלי באמצעות טופס צור קשר באתר

 

השאר תגובה

%d בלוגרים אהבו את זה: