נגישות לחיתום דיגיטלי

כך אמר לי חבר טוב  עם עיוורון מוחלט כששוחחנו על נגישות לחיתום דיגיטלי  – כיביתי את VoiceOver וחתמתי אבל אין לי מושג אם החתימה יצאה טוב. מה קורה פה?

שירות המחייב חתימה

יש מגוון רחב של שירותים  דיגיטליים המחייבים חתימה דיגיטלית באמצעות האצבע. פשוט כותבים / מקשקשים את החתימה על גבי המסך הדיגיטלי וממשיכים לשלב הבא. במקרים רבים, מדובר בשירותים דיגיטליים שמשתמש הקצה מעוניין לשמור על פרטיות בעת ביצוע רכישה ו/או התקשרות ו/או הצטרפות לשירות.

בהיבט הנגישות, יש אנשים עם מוגבלות שפשוט לא יכולים לחתום  או שהחתימה שלהם תצא מזויפת ללא כוונת תחילה. אנשים עם לקות ראייה או עיוורון המסתייעים בתוכנה קוראת מסך, יתקשו מאוד לחתום באופן מהימן. אנשים עם מוגבלות מוטורית בידיים, שאינם מסוגלים להניע את אצבעותיהם בכדי לחתום הם בבעיה  קשה ביותר.

חיתום באמצעות כרטיסים חכמים

קיימים כיום בשוק כרטיסים חכמים המופעלים באמצעות תוכנות. כרטיסים אלו יכולים לסייע ולהקל על חיתום דיגיטלי. עם זאת, הם אינם מוכרים בכל השירותים הדיגיטליים המצריכים חיתום – כמו למשל רכישה או חידוש פוליסת בריאות מקוונת. בנוסף לכך, הכרטיסים החכמים פועלים כשהם מחוברים למחשב באמצעות USB ובמקרים מסוימים תוכנות החיתום עצמן לא נגישות לניווט מקלדת עם וללא תוכנות קוראות מסך. ובכל מקרה, לא ניתן למיטב הבנתי להשתמש בכרטיסי החיתום המוכרים והמקובלים לשימוש באמצעות מכשירי סלולר.

כמה טיפים להנגשת אזורי חתימות דיגיטליות  באתרי אינטרנט ויישומי אינטרנט

  1. ניגוד מוגבר בין צבע טקסט לצבע רקע
  2. השתלבות עם ערכת צבעי מערכת ההפעלה – כך שאם אדם עם לקות ראייה משתמש ברחבי מערכת ההפעלה בניגודיות גבוהה, גם תהליך החיתום צריך להיות מוגדר להשתלבות עם צבעי ניגודיות גבוהה
  3. ניווט מקלדת תקין (הלוך ושוב) לאזור החתימה כולל כל הכפתורים
  4. אזור החתימה וכל הכפתורים צריכים להיות נגישים באמצעות תוויות מוגדרות
  5. כל מרכיב אינטראקטיבי באזור החתימה, יקבל אפקט ויזואלי שונה כשמקש ה TAB יגיע אליו
  6. הוספת כפתור העלאת תמונת חתימה
  7. הוספת כפתור צילום חתימה
  8. הוספת כפתור זיהוי ביומטרי
  9. מנגנון שיאפשר למשתמש לקבל פידבק אם החיתום בוצע בהצלחה או שיש שגיאה בתהליך או בתקינות החתימה

טעות אנוש או טעות מכוונת?

מה קורה אם אדם מעלה בטעות תמונה אחרת שלא כוללת במקרה הטוב את חתימתו ובמקרה אחר עשויה לכלול תוכן  אישי? האם מישהו בצד המקבל את המסמך החתום יוודא את תקינות החתימה? איך בכלל הוא יוכל לוודא את תקינות החתימה?

הפתרון הזדהות דיגיטלית

  • הפעלת מנגנון אימות דו שלבי – שהרי רוב הסיכויים שבאינטראקציות דיגיטליות המצריכות חיתום דיגיטלי, הוזן איפשהו מספר טלפון או כתובת דוא"ל
  • אימות ביומטרי על ידי צילום פנים, זיהוי פנים, זיהוי תביעת אצבע או סיסמה שהזנתה תשמש כחתימה דיגיטלית.
  • אימות באמצעות התקן נוסף שיכול להתחבר למכשיר סלולארי

איך הייתי רוצה לחתום במרחבים דיגיטליים?

באמצעי זיהוי ביומטרי או אימות דו שלבי.

כמו כן חשוב ביותר כי התהליך הזה יוסדר ברמה המשפטית, באמצעות תקנות נגישות בנושא – שכן כאמור לדעתי מדובר בנושא ייחודי ורגיש מאוד שיש לתת עליו את הדעת בכובד ראש.

 

 

יש לכם רעיונות ומחשבות נוספות בנושא – מוזמנים להגיב ולשתף

והינה בוחן קטן, חזרו לסעיף כמה טיפים להנגשת אזורי חתימות דיגיטליות  באתרי אינטרנט ויישומי אינטרנט  ותכתבו בתגובות, איזה סעיף מחייב ב WCAG 2.0 לרמה AA ואיזה לא.

 

זקוקים לשירות?

  • אם אתם זקוקים לייעוץ, ליווי בהליך הטמעת הנגישות בשירותי אינטרנט וטכנולוגיות מידע, אני כאן לשירותכם עם ניסיון של מעל לעשור בתחום וכמורשה נגישות שירות משנת 2015, בעבודה מאתגרת ושוטפת עם ארגונים רבים במגזר הציבורי, הפרטי,  השלישי ועבודה עם אנשים עם מוגבלות.
  • השירות שלי כולל: ייעוץ וליווי שוטף, הרצאות והדרכות נגישות, כתיבת אפיוני נגישות לממשקים טכנולוגיים, ביצוע בדיקות נגישות עם כלים אוטומטיים, טכנולוגיות מסייעות לנגישות, בדיקות ברמת קוד המקור ובשיתוף עם אנשים עם מוגבלות, מתן הנחיות מקצועיות למתכנתים, מעצבים ועורכי תוכן, מתן ייעוץ  ללשכות משפטיות, מנהלי פרויקטים ועוד.
  • הליך ייעוץ וליווי בהתאמות נגישות לשירותי אינטרנט בהתאם לחוקים, לתקנות ולתקני הנגישות הרלוונטיים (וללא תוספי נגישות!)
  • מוזמנים לפנות אלי באמצעות טופס צור קשר באתר

 

השאר תגובה

%d