אנשים רבים מתמודדים עם לקויות ראייה בדרגות חומרה שונות ומשתנות. קשת רחבה של מצבי ראייה מצריכים מטבע הדברים גם התאמות נגישות לממשקי משתמש לצרכים שונים ומשתנים של אנשים עם לקויות ראייה מתקדמות.
לאורך השנים, ומניסיון רב בשימוש בממשקי משתמש שונים, לצד ההתפתחויות הטכנולוגיות האדירות, אני גם עדה ללא מעט שיפורי נגישות נדרשים למגוון רחב של אנשים עם מוגבלות ובפרט בכל הנוגע לעיצוב ממשקי משתמש לאנשים עם לקויות ראייה מתקדמות.
בפוסט הזה אציג חלק מהותי מקשיי הנגישות בהקשר לעיצוב ממשקי משתמש בשילוב מצב כהה והיפוך חכם, דוגמאות וגם ההמלצות והתובנות שלי בכל הנוגע לעיצוב ממשקי משתמש לאנשים עם לקות ראייה בדרגת חומרה מתקדמת מאוד.
לקויות ראייה מתקדמות נוצרות ממגוון סיבות החל מהזקנות טבעית של מערכת הראייה, וסיבות ונסיבות הגורמות למחלות עיניים מולדות, וכתוצאה מסיבוכי מחלות אחרות כגון סוכרת של הרשתית, ניוון מרכז הראייה המרכזי או ההיקפי, עכירות של העדשה ו/או הקרנית ועוד. כמו כן במקרים רבים, אנשים עם לקות ראייה מתמודדים עם יותר ממחלת עיניים אחת – לדוגמה גלאוקומה שגוררת ו/או גורמת למחלות עיניים נוספות כגון קטרקט, ניסטגמוס, צמצום שדה ראייה ועוד. למעוניינים, קיימת ספרות נרחבת מאוד בתחום והמעוניינים מוזמנים להמשך ולחקור את הנושא.
פרמטרים של לקות ראייה מתקדמת מאוד
- חדות ראייה אפסית כמעט – 1/60 או פחות
- סנוור מאור חזק
- צמצום שדה ראייה
- השפעות של תנאי תאורה על ממשקי משתמש
אנשים עם לקות ראייה מתקדמת מתחילים להשתמש בתוכנות קוראות מסך. תחילה בשילוב עם עכבר ושרידי הראייה האחרונים הנותרים, ואם מצב הראייה מדרדר עוד יותר, השימוש בתוכנות קוראות מסך הולך וגובר.
מצב כהה ושחור חדות גבוהה
אנשים עם לקות ראייה מתקדמת, עובדים במקרים רבים עם מה שנקרא מצב כהה או שחור חדות גבוהה. אפשר להתנסות בחוויה הזו במערכות ההפעלה השונות כמו חלונות של מיקרוסופט (שבה ההטמעה הטובה ביותר), IOS ו MAC אנדרואיד של גוגל וכד'. אימוץ השימוש במצב כהה, שיפרה משמעותית את חוויית המשתמש של אנשים עם לקות ראייה מתקדמת.
אחידות העיצוב
אחד מעקרונות הבסיס של חוויית משתמש היא שמירה על אחידות העיצוב. עיקרון זה מסייע לכל האנשים עם וללא מוגבלות להשתמש בממשקי משתמש טוב יותר. עם זאת, המונח הזה לא בהכרח מספק אנשים עם לקות ראייה מתקדמת הזקוקים להתאמות נוספות. וכך ממשק משתמש יכול להיות למשל בגוונים מאוד בהירים או מסנוורים ולשמור על אחידות העיצוב.
הפרעות למצב כהה ושחור חדות גבוהה
גוונים של אפור
במקרים רבים, אנשים עם לקות ראייה מתקדמת, פוגשים בזמן שימוש בממשק המשתמש בשינוי אשר מציג חלק מהממשק בגווני אפור בהיר. יש גם מקרים שבהם הממשק הופך בחלקו להיות בגווני לבן או בגוונים בהירים נוספים אשר יוצרים ניגוד חד ביותר בין חלקי הממשק השונים.
הינה לדוגמה הבדלים בין שתי אפליקציות של ספרים מוקלטים המאפשרים האזנה לספרי אודיו. בראשון, ממשק המשתמש מוצג בצבעי ניגודיות גבוהה כולל הנגן ובשני, הנגן מוצג בצבעי אפור בהיר.


הבהובים בהירים
התופעה הזו מתרחשת למשל בטעינת דפי אינטרנט בדפדפנים מסוימים בסביבת מערכת ההפעלה חלונות ובמיוחד בפתיחת אפליקציות ב IOS כאשר מצב Smart Invert פועל ביחד עם מצב כהה. בסרטון הבא ניתן לראות כי במצב כהה בשילוב עם Smart Invert במערכת ההפעלה IOS ה Widget של מזג אוויר במסך הבית, מוצגת בצבעים הפוכים. כשפותחים את ה Widget רואים פלש לבן ואז את הממשק של אפליקציית מזג האוויר במצב כהה – שמציג לדעתי את ממשק האפליקציה באופן מיטבי. כך צריך להיות מוצג הממשק גם בווידג'טים במסך הבית כאשר מצב כהה מופעל ו/או Smart Invert.
צבעי המקלדת
במקרים רבים, אפליקציות מסוימות משתלבות עם מצב כהה ברוב ממשק המשתמש אבל המקלדת הופכת להיות מאוד בהירה. זה גורם לקושי רב מאוד בהתמודדות עם ממשק המשתמש שבחציו נראה במצב כהה והמקלדת ברקע לבן.

היפוך צבעים
הרעיון של היפוך צבעים חכם שזמין ב IOS הוא נהדר. הוא מאפשר להציג את ממשק המשתמש כך שצבע רקע בהיר הופך לכהה. היפוך חכם חל על רכיבי טקסט ולמעט מדיה וסרטונים. הבעיה היא שבמקרים מסוימים ההיפוך החכם לא מופעל – כמו למשל בווידג'טים במסך הבית, בתצוגת ספריית היישומים ב IOS ובמסך תצוגת יום.
פגיעה בחוויית משתמש כתוצאה משינוי חד ופתאומי בממשק המשתמש
- כאבי עיניים
- סנוור משמעותי ו/או פתאומי
- החמרת הקושי המשמעותי לזהות או/ו לקרוא פריטים בממשק
- פגיעה משמעותית בחוויית המשתמש כתוצאה מתחושות של תסכול ובלבול עד כדי עזיבת ממשק המשתמש
כמה המלצות שימושיות לעיצוב ממשקי משתמש בניגודיות גבוהה
- במצב כהה, יש לוודא שאפקטים ויזואליים לא מוצגים בצבעים בהירים
- כאשר יש צורך להציג כותרות, מקטעים, אזורים ועוד, ניתן להשתמש בצבעים כהים אחרים. כך לדוגמה, להציג את אזור הכותרות בצבע רקע כחול כהה, ירוק כהה, סגול כהה וכד'.
- לוודא כי בעת טעינת אפליקציות לא נוצר אפקט פלאש ואם יש הכרח או אילוץ שאפקט כזה יוצג, כדאי להציג אותו בצבעים כהים עד כמה שניתן.
- לא לשנות את צבעי המקלדת ולוודא שצבע המקלדת תואם את ממשק המשתמש הכללי ובאופן שישתלב עם צבעי מערכת ההפעלה – מצב כהה או מצב בהיר.
- אין צורך בתוספי נגישות להגברת ניגודיות. מי שזקוק להגדרות מותאמות אישית של ניגודיות, צריך אותם בכל היישומים והדפדפנים בהם נעשה שימוש. החשיבה כי אדם עם מוגבלות בראייה צריך לבצע התאמות נגישות לכל יישום או אתר אינטרנט, היא חשיבה שגויה הפוגעת מאוד בחוויית המשתמש.
אני מקווה שהפוסט הזה יסייע למעצבים בכלל ולמעצבים בחברות הטכנולוגיה הגדולות ששינו לאנשים עם מוגבלות את החיים ואיכות החיים לטובה, באופן שאין מהם דרך חזרה – אלא מבט קדימה לעתיד לעבר שיפורי נגישות נוספים חשובים כגון שיפור הנראות בממשקי משתמש בניגודיות גבוהה.
זקוקים לשירות?
- אם אתם זקוקים לייעוץ, ליווי בהליך הטמעת הנגישות בשירותי אינטרנט וטכנולוגיות מידע, אני כאן לשירותכם עם ניסיון של מעל לעשור בתחום וכמורשה נגישות שירות משנת 2015, בעבודה מאתגרת ושוטפת עם ארגונים רבים במגזר הציבורי, הפרטי, השלישי ועבודה עם אנשים עם מוגבלות.
- השירות שלי כולל: ייעוץ וליווי שוטף, הרצאות והדרכות נגישות, כתיבת אפיוני נגישות לממשקים טכנולוגיים, ביצוע בדיקות נגישות עם כלים אוטומטיים, טכנולוגיות מסייעות לנגישות, בדיקות ברמת קוד המקור ובשיתוף עם אנשים עם מוגבלות, מתן הנחיות מקצועיות למתכנתים, מעצבים ועורכי תוכן, מתן ייעוץ ללשכות משפטיות, מנהלי פרויקטים ועוד.
- הליך ייעוץ וליווי בהתאמות נגישות לשירותי אינטרנט בהתאם לחוקים, לתקנות ולתקני הנגישות הרלוונטיים (וללא תוספי נגישות!)
- מוזמנים לפנות אלי באמצעות טופס צור קשר באתר