חוק נגישות אתרי אינטרנט בקנזס יאפשר לבעלי עסקים קטנים לתבוע תובעים ועורכי דין המייצגים אותם כשמדובר בתביעה פוגענית

מדינת קנזס בארה"ב, תאפשר לבעלי עסקים בינוניים וקטנים, החל מ 1 ליולי 2023, לתבוע תובעים ועורכי דין אשר עושים שימוש פוגעני בתביעות בנושא נגישות אתרי אינטרנט.

מכלול השיקולים שינחו את תביעות הנגד

החוק החדש בקנזס מאמץ את מבחן "מכלול הנסיבות" כדי לקבוע אם תביעה באתר ADA נחשבת לפוגענית, המשקלל בין היתר את ההיבטים הבאים:

  1. את מספר התביעות הדומות באופן מהותי שהוגשו על ידי אותו תובע או חברה (כולל אלה שהוכרזו בעבר כהתדיינות קלת דעת או פוגענית ב-10 השנים האחרונות);
  2. מספר העובדים במשרה מלאה של הנתבעת והמשאבים הזמינים לתיקון הפרות הנגישות לכאורה
  3. האם סמכות השיפוט או מקום השיפוט מהווים "מכשול מהותי" להגנה על התיק;
  4. אם התובע או עורך דינו הם תושבי קנזס
  5. אופי דיוני הפשרה, לרבות "סבירותן של הצעות פשרה וסירוב להתפשר".
  6. נכונות של בית העסק לתקן את הפרות הנגישות לכאורה ותיקונם תוך 90 יום

במאמר מדוע בתי משפט בארה"ב פוסקים נגד תביעות נגישות או פוסלים אותן?, כתבתי כי תביעות ייצוגיות נפוצות מאוד בארץ בטענה כי באתר אינטרנט לא פורסמו הסדרי נגישות או שפרסום הסדרי הנגישות חלקיים לטענת התובעים.  אלפי תביעות  כאלה מוגשות גם בארץ וגם בארה"ב על ידי משרדי עורכי דין המייצגים אנשים עם מוגבלות. בארץ, נוהגים להגיע במרבית המקרים למה שנקרא "הסתלקות" בעוד שבארה"ב בתי משפט פוסלים או פוסקים נגד תביעות כאלה על העדר פרסום לכאורה או פרסום לא מספק של הסדרי נגישות לטענת התובעים ולהלן חלק מהסיבות שאספתי מקריאה ברשת:

  • עורכי דין שלא מבינים כהלכה את החוקים, התקנות והתקנים
  • עורכי דין שמתבקשים להצדיק את עשרות או מאות התביעות שהגישו.
  • לתובעים אין זיקה ישירה או כוונת תחילה או תכנון להגיע למקום ציבורי הנתבע.
  • כאשר לתובע אין באמת כוונה לרכוש או לצרוך שירותים מהמקום הציבורי.
  • אין חובה בפרסום מפרטי הסדרי הנגישות כגון הצגת מדדי גובה, גודל, רוחב וכד'
  • טענות בדבר נזק לרבות פיזי שנגרם לתובע, צריכות להיות מוצדקות ומוכחות.

כמה מסרים שחשוב לי להעביר

  • יש אנשים עם מוגבלות פיזית או חושית חמורה ששירותים דיגיטליים נגישים יכולים להקל עליהם מאוד, ובשל העדר נגישות הם מופלים מאוד לרעה.
  • כשאתר אינטרנט לא נגיש, כמה קליקים של אדם עם מוגבלות יכולים להתבטא בשעות ארוכות ו/או בניסיונות חוזרים ומייגעים לצרוך שירות ציבורי דיגיטלי.
  • חוק תובענות ייצוגיות הוא חוק חשוב מאוד לא רק נגד הפרת פרטיות, הודעות ספאם והיבטים מסחריים נוספים, אלא ובמיוחד לאנשים עם מוגבלות.
  • קיבלתם תביעה ייצוגית? אל תיכנעו לסחטנות !

סיכום

ללא ספק יש שימוש ציני ופוגעני במה  שנקרא "חוק הנגישות לאתרי אינטרנט" שמעוגן בתקנה 35 ל תקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (התאמות נגישות לשירות), התשע״ג–2013, שהוא פועל יוצא של חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, התשנ״ח–1998.

עם התופעה הזו של ניצול ציני לרעה של תקנות נגישות, אני מזדהה באופן מוחלט ולא תומכת בה בשום אופן,  במיוחד כשאני קוראת את העדכונים על תובענות ייצוגיות מידי יום, אשר בחלקן יש לדעתי ניצול ציני, מכוער ומעוות של הצורך האמיתי והדחוף בהתאמות נגישות לשירותי אינטרנט. ואני תומכת באופן מלא באנשים עם מוגבלות אשר מגישים תובענות ייצוגיות מוצדקות, שיש בהם הכרח חברתי ולאומי לשיפור רווחתו של אדם עם מוגבלות ולצורך השתלבותו הפעילה בכל תחומי החיים. והחיים היום הם ברוב תחומי החיים מעודדים, מחייבים או מצריכים שימוש באתרי אינטרנט, יישומי אינטרנט ומסמכים דיגיטליים.

מאמרים קודמים שלי בנושא

זקוקים לשירות?

  • אם אתם זקוקים לייעוץ, ליווי בהליך הטמעת הנגישות בשירותי אינטרנט וטכנולוגיות מידע, אני כאן לשירותכם עם ניסיון של מעל לעשור בתחום וכמורשה נגישות שירות משנת 2015, בעבודה מאתגרת ושוטפת עם ארגונים רבים במגזר הציבורי, הפרטי, השלישי ועבודה עם אנשים עם מוגבלות.
  • החל מינואר 2021 מסייעת גם בהליכים משפטיים בתחום תובענות ייצוגיות בנושא התאמות נגישות לשירותי אינטרנט
  • השירות שלי כולל: ייעוץ וליווי שוטף, הרצאות והדרכות נגישות, כתיבת אפיוני נגישות לממשקים טכנולוגיים, ביצוע בדיקות נגישות עם כלים אוטומטיים, טכנולוגיות מסייעות לנגישות, בדיקות ברמת קוד המקור ובשיתוף עם אנשים עם מוגבלות, מתן הנחיות מקצועיות למתכנתים, מעצבים ועורכי תוכן, מתן ייעוץ ללשכות משפטיות, מנהלי פרויקטים ועוד.
  • הליך ייעוץ וליווי בהתאמות נגישות לשירותי אינטרנט בהתאם לחוקים, לתקנות ולתקני הנגישות הרלוונטיים (וללא תוספי נגישות!)
  • מוזמנים לפנות אלי באמצעות טופס צור קשר באתר

השאר תגובה

%d בלוגרים אהבו את זה: