כאשר פותחים מסמך דיגיטלי במציג המסמכים המובנה של מערכת ההפעלה iOS 17 התוכנה קוראת המסך VoiceOver מזהה אלמנטים כגון:
- מזהה טקסט בשפה העברית באופן ברור בסך הכול
- מזהה כותרות היררכיות ומאפשר לנווט בהם
- מזהה תמונות ואת הטקסט החלופי שהוגדר עבורן
- מזהה טבלאות ואת כותרות העמודות שהוגדרו
מהבדיקה שלי, נראה כי מסמכי WORD שנוצרו כמסמכים נגישים ב Microsoft Word לרבות בגרסת Microsoft 365 שנשמרו כמסמכי PDF היו הנגישים ביותר.
סרטון הדגמה
אבל ויש עוד ככל הנראה לא מעט אבל
- לא כל שילובי היישומים במערכת ההפעלה iOS 17 יתמכו בהקראת מסמכי PDF עם תגי הנגישות המסייעים לתוכנות קוראות מסך
- מסמכי PDF שנוצרו במחוללי תוכנות עדיין מוקראים הפוך
- לכן ייתכן שחלק ממסמכי PDF כגון חשבוניות ודוחות שמופקים בתוכנות ייעודיות יוקראו באופן לא תקין ולעיתים בעברית הפוכה
- מסמכי PDF שנשמרו מדפי אינטרנט גם כן יוקראו באופן לא תקין ו/או הפוך
אני מקווה שהשיפור שנראה ב iOS 17 הוא תחילתו של שיפור בכל הנוגע להקראת מסמכים דיגיטליים לרבות במסמכי PDF.
היסטוריה קצרה
לאורך העשור האחרון אני עוקבת וסוקרת את תחום הנגשת מסמכים דיגיטליים. מסמכים דיגיטליים בכלל ובפרט מסמכי PDF היו בלתי נגישים למשתמשי מערכת ההפעלה iOS ובמיוחד עבור אנשים הזקוקים לסיוע בהקראה ולאנשים אשר משתמשים בתוכנה קוראת המסך VoiceOver. לא פעם דיווחתי לגורמים שונים כמו גם פרסומים באתר שלי ובסרטון הדגמה ב YouTube על כך שמסמכי PDF שהונגשו לפי כללים מקובלים להנגשה, בעיקר עבור משתמשי תוכנות קוראות מסך לא הניבו פלט נגיש, גם אם בוצעו בהם פעולות הנגשה.
- תזכורת מפרסום באתר זה, על העדר נגישות במסמכים דיגיטליים
- סרטון המדגים הקראה הפוכה של מסמכי PDF באפליקציית Acrobat Reader שהונגשו – מלפני שנתיים
הסבר קצר על סוגיות בהעדר תאימות של מסמכי PDF למכשירי קצה שונים
האתגר הגדול בהנגשת מסמכים דיגיטליים בכלל ומסמכי PDF במיוחד הוא בעבור משתמשי תוכנות קוראות המסך השונות במערכות הפעלה שונות בגלל סוגיות הנוגעות לתאימות. יכולתן של תוכנות קוראות המסך, לחשוף את תכונות הנגישות לאנשים המשתמשים בהן נתונה לחסדיה של מערכת ההפעלה ותכונות הנגישות שהיא מאפשרת בכלל ובעבור יישומים מסוימים בפרט. כאשר אין תאימות טכנולוגית, נוצרים לרוב פערים בין ההנגשה שבוצעה בפועל לבין העדר היכולת של מערכת ההפעלה לחשוף תכונות נגישות בכלל או ליישומים מסוימים.
בהיבטים רבים ונוספים של הנגשת מסמכים דיגיטליים כגון ניגודיות מספקת, ארגון מרחבי, שמירה על אחידות העיצוב והמיקום, כתיבה בשפה פשוטה ועוד, אלה הם תחומים שיוצרי מסמכים ועורכי תוכן יכולים להגדיר ו/או לתפעל באופן עצמאי. הגדרת תכונות הנגישות למשתמשי תוכנות קוראות מסך כגון הגדרת כותרות היררכיות, רשימות, טקסט חלופי לתמונות, הנגשת טבלאות ועוד, גם הם ניתנים להגדרה על ידי עורכי תוכן. הבעיה היא כאמור, שלא בכל שילובי היישומים, מערכות ההפעלה ותוכנות קוראות מסך, תכונות הנגישות שהוגדרו עבור משתמשי תוכנות קוראות מסך יבואו לידי ביטוי.
חשוב לזכור כי מערכות הפעלה יכולות לספק תכונות נגישות. יישומים שונים "יכולים" או "שאינם יכולים" להשתמש בתכונות נגישות מסוימות. כמו כן חשוב לזכור כי מסמך נגיש צריך להיבנות כמסמך נגיש בהתאם לסטנדרטים המקובלים להנגשה. לכן צריך להתייחס לבשורה הבאה בהקשר הנכון.
בכדי להגדיר את התאימות הנדרשת לטכנולוגיות מסייעות לנגישות, נדרשת מודעות לפערי הנגישות, קבלת החלטות מינהליות לתיקון הבעיה, ועבודת פיתוח והטמעה לרבות ביצוע בדיקות נגישות.