תכונת גישה מסייעת (Assistive Access) ב iOS 17 מאפשרת להציג את ממשק המשתמש במבנה פשוט יותר. קהל היעד הם אנשים עם מוגבלות קוגניטיבית בעיקר. עם זאת, תכונת גישה מסייעת יכולה לסייע גם לאנשים מסוימים בסביבות הגיל השלישי והרביעי – שמתמודדים עם בעיות קוגניטיביות, ו/או מוטוריות, ו/או בעיות ראייה, ושיכולים להסתייע בממשק משתמש פשוט. כמו כן שימוש בתכונה זו יכול לסייע גם לאנשים עם לקויות ראייה או עיוורון, אשר מתקשים בהפעלת ממשק משתמש סטנדרטי של מערכת ההפעלה iOS. תכונת גישה מסייעת ב iOS 17 מאפשרת שימוש במכשיר האייפון בתצוגה פשוטה יותר מצד אחד וגישה מוגבלת לתכונות מערכת ההפעלה IOS מצד שני.
שינויים בולטים בתצוגה
בהפעלת תכונת גישה מסייעת, ממשק המשתמש המוכר של מכשיר האייפון ישתנה כך שבין היתר:
- האייקונים של האפליקציות יהיו גדולים יותר
- ניתן יהיה לבחור בתצוגת רשימה או בתצוגת אריחים – כאשר בשני המקרים טווח המגע שלהם גדול
- ממשק המשתמש של אפליקציות ממוטבות או נתמכות יהיה גם כן גדול יותר
- כפתור חזור למסך הבית הממוקם בתחתית המסך בכל אפליקציה בה נעשה שימוש

גישה מסייעת חלה על
- שינוי תצוגה של מסך הבית
- שינוי תצוגה של אפליקציות נתמכות
- הגבלת גישה לפונקציות מסוימות באפליקציות נתמכות
אפליקציות ממוטבות
בשלב זה אפל הגדירה אפליקציות ממוטבות כגון:
- הודעות
- מוזיקה
- מצלמה
- שיחות
- תמונות
אפליקציות ממוטבות לשימוש בגישה מסייעת, הן אפליקציות ש Apple הגדירה מראש כאפליקציות ממוטבות. ניתן להוסיף לגישה מסייעת גם אפליקציות שאינן נתמכות עדיין של Apple ואפליקציות צד ג'. ייתכן שגם אפליקציות שאינן ממוטבות באופן מלא, יציגו את ממשק המשתמש עם טקסט מוגדל ומאפיינים נוספים של תכונת גישה מסייעת.
כניסה ויציאה מגישה מסייעת באמצעות קוד
כאשר מגדירים גישה מסייעת, צריך להגדיר קוד גישה בן ארבע ספרות שישמש לכניסה ויציאה מגישה מסייעת.
מתן הרשאות
כאשר מפעילים את תכונת גישה מסייעת, ומוסיפים יישומים, יש צורך להגדיר עבור כל יישום ויישום, לפי דרישת האפליקציה, גישה לשירותי מיקום, אינטרנט אלחוטי, בלוטוט, מצלמה, מיקרופון, תמונות, ועוד – בדיוק כפי שמגדירים הרשאות לאפליקציות בפעם הראשונה. תצוגת ההרשאות מוצגת באופן ממוטב לתכונת התצוגה של גישה מסייעת – כמסך בפני עצמו ולא כהודעת פופאפ בתצוגה מוקטנת המוכרת ב iOS.

כפתור חזור בתחתית כל מסך
כאשר גישה מסייעת מופעלת, ניתן לראות כי בתחתית המסך ישנו כפתור חזור גדול – לרוחב כל המסך. בלחיצה על כפתור זה מגיעים ישירות למסך הבית. תכונה זו יכולה לסייע למגוון אנשים עם מוגבלות – קוגניטיבית, קשיים מוטוריים או קשיים במוטוריקה עדינה, ומשתמשי VoiceOver.
גם במסך הנעילה, יש כפתור שנקרא "פתיחה" והוא מאפשר לפתוח את המכשיר ללא צורך במחוות החלקה. גם עבור חלק ממשתמשי VoiceOver כפתור הפתיחה יכול יותר לסייע.
תצוגות מותאמות בגישה מסייעת
כאמור, אפליקציות נתמכות מקבלות תצוגה מותאמת שבהם הטקסט גדול יותר, וממשק המשתמש כולל פחות פקדים. כך לדוגמה באפליקציית המצלמה, יש כפתור צילום גדול, אבל אין גישה ישירה לכל שאר הפונקציונליות שקיימת במצלמה הרגילה.
שימוש ב Siri
ניתן לקבוע בהגדרות גישה מסייעת כי ניתן יהיה להשתמש בעוזרת הקולית
הגבלת תכונות של מערכת ההפעלה IOS
מתוך מחשבה על התאמת גישה מסייעת לאנשים עם מוגבלות קוגניטיבית, הוגבלה הגישה לתכונות נגישות רבות כגון:
- גישה למרכז התראות
- גישה למרכז בקרה
- אפשרות לבצע צילום מסך
- גישה להגדרות המכשיר, הגדרות נגישות לרבות והגדרות גישה מסייעת בפרט
- אפשרות לשיתוף מסך. אם לפני כניסה לגישה מהירה התבצע שיתוף מסך, הוא יופסק מיד לאחר כניסה למסך הבית בתצורת גישה מסייעת.
בכדי לגשת לתכונות אלו ועוד, צריך לכבות את מצב גישה מסייעת – מה שלוקח כמה שניות עד דקה.
תמיכה בתוכנה קוראת המסך VoiceOver
קיימת תמיכה ב VoiceOver אבל ייתכן שחלק מהתכונות של VoiceOver לא יהיו זמינות בגישה מסייעת. כמו כן, גישה להגדרות VoiceOver תתאפשר רק לאחר כיבוי תכונת גישה מסייעת וחזרה לממשק המשתמש הרגיל של IOS. בנוסף לכך, בחלק מהמסכים בתצוגת גישה מסייעת, הניווט לא תמיד עובד באופן חלק ולא תמיד מגיעים לכל האפשרויות.
מכשירי טלפון חכם מותאמים
ממשקי משתמש פשוטים וייעודיים לאנשים עם סוגים שונים של מוגבלות קוגניטיבית מוכרים ממכשירי אנדרואיד. . כך למשל קיים מכשיר אנדרואיד עם ממשק משתמש מותאם ומקשים שנקרא BlindShell ושכולל גם התאמת אפליקציות פופולאריות בממשק משתמש פשוט.